BUSINESS: O afacere hunedoreană sănătoasă, sucul de mere integral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Barbu produce peste 60 de tone de suc de mere natural pe an
Ştefan Barbu produce peste 60 de tone de suc de mere natural pe an

Doi întreprinzători hunedoreni s-au lansat cu succes într-o afacere „eco”. Ei fabrică suc de mere natural în condiţii ultra-moderne. Afacerea a crescut în ultimii ani de la cinci tone de produs în 2005, la 60 de tone anul trecut.

Fraţii Daniel şi Ştefan Barbu, din Băcia, sunt singurii producători din Vestul României specializaţi pe fabricarea de suc natural de mere integral. Mica fabrică dispune de un utilaj adus din Germania care are proprietatea că poate fi relocat în livezi, aproape de sursa de materie primă. „Produsul final nu conţine conservant sau zahăr. Merele ajung prima data într-un bazin cu apă unde sunt spălate prin rotaţie, apoi sunt preluate de un soi de instalaţie în spirală, care le urcă sus unde sunt tocate, apoi cad în prese şi sunt stoarse la rece. Utilajul colecteaza seva şi aruncă drevele”, explică Ştefan Barbu.

Esenţial în această afacere este modul în care se păstrează sucul obţinut. Firma dispune de un sistem special de imbuteliere in vid. Sucul este îmbuteliat în nişte pungi speciale, sterile, în care, după desigilare sucul poate sta fără să se deterioreze 30 de zile. “Pungile au un sistem de robinet cu vacuum, astfel încât aerul nu pătrunde la sucul de mere în timpul golirii recipientului”, explică Ştefan Barbu.

In final, pungile cu suc sunt ambalate în cutii de carton pentru ca vitamina C conţinută de acest lichid să nu se distrugă sub acţiunea razelor solare.

Potenţial

Dacă în 2005, anul primei producţii de suc de mere, firma a vândut 5 tone de produs, în 2009 producţia a atins o cota limită de 60 de tone. “Afacerea cu suc de mere este la un punct în care este esenţial să o trec la alt nivel de dezvoltare. Adică să devină o activitate permanentă din activitate sezonieră şi să cresc şi mai mult capacitatea de producţie pentru a putea onora comenzile pe care mi le cer supermarketu-rile. Acesta a fost pasul în care m-am gândit să apelez la fondurile europene”, spune Ştefan Barbu.


Proiectul are o valoare de 250.000 de euro şi a fost aprobat în acest an. Banii sunt folosiţi pentru construcţia halei, realizarea fluxului de producţie şi achiziţionarea de aparatură pentru depozitul de mere: “Am cerut prin proiect o presă de stors mere automată, lărgirea depozitului de produse finite şi un depozit frigorific pentru păstrarea merelor în primăvară şi vara, până la apariţia noii recolte”, spune Ştefan Barbu.

Astfel, fabrica de suc de mere de la Băcia va putea produce în regim non-stop, având posibilitarea de a-şi asigura permanent materia primă.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite