Criză: Întreprinzătorii hunedoreni încearcă să evite falimentul prin "criogenarea" afacerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pentru a evita procedura de faliment, peste 1000 de afaceri din judeţ au fost îngheţate în acest an. Marius Felea, patronul singurului restaurant cu specific chinezesc din municipiul Hunedoara,  a închis afacerea până la relansarea economică

Oamenii de afaceri hunedoreni se despart greu de business-ul lor. Lucru evident pe timp de criză, în condiţiile în care corozivitatea mediului de afaceri roade profituri şi bugete. Ca să evite “decesul” afacerii proprii,  hunedorenii încearcă mai întâi “jocul pasiv” al suspendării activităţii până vin vremuri mai bune. Marius Felea este unul din oamenii de afaceri locali care în acest an a tras tras temporar oblonul afacerii sale. Hunedoreanul deţinea în municipiul Hunedoara unicul restaurant cu specific chinezesc. Afacerea a mers strună până a când a căzut piaţa . Şi ar fi rezistat dacă impozitul minimal nu ar fi dus-o în praful falimentului.  “Veniturile obţinute din această afacere permitea traiul de zi cu zi a cinci persoane. Restaurantul nu permitea acumulări de capital.  Ne-am fi descurcat şi cu criza dacă nu eram obligaţi să achităm impozitul minimal. Cei 2000 de euro pe care trebuia să-i scoatem din buzunar ne-au stricat fragilul  echilibru financiar”, spune Marius Felea. Atunci, pentru că nu dorea să lichideze total afacerea, omul de afaceri s-a decis să o suspende. “Nu ne-am îndurat să declarăm falimentul pentru că încă credem în această afacere”, spune omul de afaceri. El identifică două posibilităţi pentru viitor. Una din ele ar fi relansarea afacerii de îndată ce condiţiile economice vor permite. A doua soluţie presupune vânzarea business-ului unui investitor mai puternic financiar. Potrivit legii, o companie poate fi suspendată timp de trei ani.

Peste 1000 de afaceri suspendate

Potrivit Vioricăi Vălean, director la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, până la data de 31 octombrie, un număr de 1211 companii locale şi-au suspendat activitatea. Cifra este de patru ori mai mare decât numărul companiilor intrate în procedură de insolvenţă la această dată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite