Zilnic, în Hunedoara, un cadru medical îşi depune actele pentru un job în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Deva, anunţurile de angajare a medicilor se lipesc mai nou pe zidul spitalului
La Deva, anunţurile de angajare a medicilor se lipesc mai nou pe zidul spitalului

Din luna septembrie până acum la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi-au depus actele pentru plecarea în străinătate nu mai puţin de 75 de cadre medicale. Vedeţi pentru ce oferte medicii hunedoreni îşi părăsesc posturile din spitalele hunedorene.

Exodul cadrelor medicale se intensifică cu fiecare zi. În ultimele două luni de zile, numărul medicilor şi asistentelor medicale hunedorene care au aplicat pentru un post în străinătate a ajuns la 75. Potrivit lui Adriana Zugravu, şeful Biroului resurse umane al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, grosul celor care pleacă este format din cadrele medicale cu pregătire medie. „Din luna septembrie până acum s-au înscris pentru obţinerea certificatului de conformitate 65 de asistente medicale, nouă medici şi un medic stomatolog. Rămân descoperite practic toate specializările medicale, cu accente grave pe ATI şi chirurgie”, spune Adriana Zugravu. Sursa citată precizează că numărul total al personalului medical care pleacă sau şi-a manifestat intenţia de a pleca din judeţ este însă mult mai mare. „La cei 75 se adaugă medicii care au depus dosarul până în luna septembrie care s-au înregistrat direct la Ministerul Sănătăţii. Apreciem că per total, câteva sute de medici şi asistente medicale sunt în stadiul de a părăsi posturile din judeţ”, spune Adriana Zugravu. În prezent, în judeţul Hunedoara activează circa 700 de medici şi 2800 de cadre medicale cu pregătire medie.


Salariu creşte de la 400 la 7000 de euro

Ştefan Repede, medic primar epidemiolog.  Acesta a aplicat recent pentru un post de medic într-unul din spitalele din Anglia. „Pe ultimul stat de plată, după ajustare, am semnat pentru 1.545 de lei.  Nu mă pot duce acasă cu un salariu de 1.500 de lei. De aceea am acceptat oferta unui spital din Marea Britanie pentru un post de epidemiolog”, a spus Ştefan Repede.

image

Medicul Ştefan Repede

În oferta britanică se vorbeşte de un salariu entry-level  de 6000 de lire, adică 7.200 de euro, cu angajamentul ca în câteva luni venitul pentru gradul medical deţinut de doctorul devean să ajungă la 12.000 de lire sterline.  „Procedura de emigrare este destul de complicată. Am depus un dosar la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea în 30 de zile a  certificatului de conformitate internaţională,  act necesar praxisului în alte ţări ale UE. Pe urmă, firma de recrutare cu care lucrez  a cerut un set de analize medicale care să ateste că sunt apt de muncă. În fine, am completat o cerere ca să devin membru al Colegiului Medicilor din Marea Britanie”, a mai precizat medicul. Acesta urmează să susţină un ultim interviu în următoarea perioadă şi intenţionează să lucreze peste hotare până la vârsta de pensionare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite