Dacă ar izbucni un foc, bolnavii din spitalul devean nu ar avea pe unde să fugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseele de evacuare principale ale Spitalului județean de Urgență din Deva sunt ocupate parțial de dulapuri și fișete de metal. Cea de-a doua cale de evacuare este blocată pentru că uşile de la casa scărilor sunt încuiate la toate etajele clădirii principale. Sunt doar două din concluziile controalelor pe care pompierii le-au făcut în unitățile spitalicești din județ

Pompierii de la ISU Hunedora au finalizat verificările celor 14 unităţi sanitare din judeţ din punct de vedere al respectării normelor de pregătire şi stingere a incendiilor. În urma controalelor, inspectorii ISU au descoperit nu mai puţin de 12 nereguli grave care ar putea oricând să provoace o nouă tragedie de tip “maternitatea Giuleşti”. Potrivit maiorului Viorel Demian, inspector şef ISU Hunedoara, cel mai “decoperit” în faţa ameninţării focului este Spitalul judeţean de Urgenţă din Deva. “Acolo am găsit hidranţi  nemarcaţi şi fără accesorii pentru intervenţie,  lipsa iluminatului de siguranţă pentru marcarea surselor de apă,  instalaţii electrice cu siguranţele necalibrate”, spune Viorel Demian.

 În plus, în caz de incendiu, nu toți pacienţii spitalului devean ar putea părăsi clădirea în timp util, pentru că traseele de evacuare principale  sunt „colmatate” cu fişiere metalice, iar cea de-a doua cale de evacuare este blocată la  toate etajele deoarece ușile de acces sunt încuiate. Ca și cireașă pe tortul neregulilor la secţia ATI, secţia urologie și secţia oftalmologie a spitalului devean ușile de evacuare în caz de incendiu se deschid în sens contrar fluxului evacuării.

 Pompierii au găsit şi alte nereguli la spitalele din judeţ. La Brad, Haţeg şi Orăştie, în podul clădirii spitalului au fost depozitate materiale combustibile fără a se asigura o izolare corespunzătoarea a acestora împotriva flăcării, în timp ce la Vulcan dacă izbucneşte un foc nu există rezervă de apă, bazinul prevăzut de norme fiind nefuncţional.

Două săptămâni  de graţie

Ca urmare a neregulilor găsite, inspectorii au aplicat 18 avertismente, 10 dintre acestea revenind Spitalului judeţean de Urgenţă din Deva. Pentru eliminarea deficienţelor constatate, inspectorii ISU au dat termen instituţiilor sanitare până în data de 14 septembrie, moment la care va începe o nouă campanie de verificări.

Nu poţi să aplici norme noi la un spital vechi

Referitor la starea de fapt găsită de inspectorii ISU la Spitalul judeţean de Urgenţă Deva, managerul instituţiei, Silviu Didilescu a precizat că multe din normele cerute de pompieri sunt imposibil de aplicat unor clădiri vechi. „Sunt prea multe neajunsuri. Instalaţia electrică  veche nu mai face faţă noilor consumatori, iar pe alocuri puterea consumată depăşeşte cu 10-15 kW normele admise.  Pentru siguranţa pacienţilor şi a medicilor suntem nevoiţi să închidem anumite uşi, cum ar fi cele de acces spre sălile de operaţie şi secţia de neonatologie”, spune managerul. Acesta a precizat că până în 14 septembrie sunt şanse minime ca spitalul să îndeplinească toate normele impuse de pompieri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite