Aberaţii de criză: hunedorenii forţaţi să stea la trei cozi ca să dea bani la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru hunedorenii ce obţin venituri exclusiv din activităţi independente azi a început calvarul. Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, contribuabilii au avut miercuri ultimul termen pentru depunerea declaraţiilor de venit pe luna august şi plata impozitului aferent.

 Respectarea legii presupune însă pentru fiecare contribuabil,  drumuri, cozi şi nervi multiplicate cu trei. Pentru că nu există un sistem informatic care să permită achitarea tuturor impozitelor într-un punct,  hunedorenii  sunt obligaţi să facă lunar atâtea drumuri câte tipuri de impozite au de plătit.

DESCARCĂ DE AICI FORMULARELE NECESARE PENTRU DEPUNERE LA AJOFM ŞI CASA DE PENSII

Adică plata obligaţiilor fiscale începe la Casa de Pensii, continuă apoi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi se finalizează la Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate. În plus, ordonanţa întocmită pe genunchi de Guvern, a lăsat doar câteva zile acestui tip de contribuabil şi instituţiilor implicate să se lămurească asupra procedurilor şi documentelor necesare.  Şi ca totul să fie foarte clar,  conform legii,  de mâine,  joi,  cei care nu şi-au începlinit sarcina de contribuabil sunt buni de amendat cu sume între 2500 şi 5000 de lei.

Ce a ieşit din tot acest hei-rupism birocratic  este definit de obicei ca harababură.

De trei ori nervi

E fără doar şi poate o ipostază ingrată să faci lunar trei cozi într-o zi ca să dai bani la stat.  Nu şi când e vorba de statul român şi de contribuabilii săi.  

image

“Am pierdut două ore din timpul meu şi încă nu am terminat.  Am fost la Casa de Pensii unde mi-au spus că declaraţia este greşit completată. Nu am reuşit să plătesc. De o oră trebuia să fiu la cabinet, dar acum trebuie să aştept să văd dacă pot plăti contribuţia la şomaj. La sănătate nu ştiu dacă mai ajung azi”, spune medicul Daniela Bota, pornit să-şi achite dările la ora opt în această dimineaţă .


 Pe Adina Muzsi , proprietara unui PFA, nu a putut-o lămuri nimeni cât are de plătit impozit. “Contabilele de la pensii mi-au spus trei cifre pentru baza de impozitare. Practic nu ştiu cât impozit trebuie să plătesc. Sunt iritată şi sper să rezolv rapid aici la AJOFM ca să ajung şi la casa de sănătate”, spune femeia.

image
image

“E o bătaie de joc. Umblăm în coloană ca nişte pribegi ca să ne plătim dările între trei instituţii. Am luat şi banii la mine ca să plătesc pe loc ce trebuie.  Şi chestia asta mi se pare o aiureală, în secolul tranzacţiilor informatice. Adică îmi iau formularele de pe site-urile instituţiilor,  dar plătesc  impozitele de parcă aşi cumpăra pâine”, a declarat Speranţa Husa, o altă deţinătoare a unui PFA.


Adaptări din mers

Ca să facă faţă situaţiei, unele instituţii şi-au arătat disponibilitatea prelungirii programului de lucru. “Noi lucrăm între 08.30 şi 16.30, dar dacă e nevoie vom prelungi programul cât este nevoie”, precizează Vasile Iorgovan, director executiv la AJOFM Hunedoara. 
La Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate astăzi nu s-au înregistrat declaraţii de impunere pentru plata pe drepturi de autor. Potrivit lui Maria Toma, executor fiscal în cadrul CJAS Hunedoara,  în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate nu există reglementări noi care să schimbe modul de impozitare existent până acum. Aşa de face că taxele se vor plăti în continuare trimestrial.


Birocraţie originală sau ce spune legea?


Normele metodologice au fost făcute publice la sfârşitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat în vigoare la data de 1 iulie şi se aplică retroactiv şi la companii.

Potrivit acestora activităţile independente desfăşurate îi obligă pe oameni să încheie singuri contracte cu instituţiile de asigurări. Este vorba despre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Naţională de Pensii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă aferentele judeţului de care aparţin. 

Fiecare persoană trebuie să se ducă personal la sediile acestor instituţii şi să încheie noi contracte cu ele.


Potrivit legii, românii care obţin venituri numai din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) vor fi nevoiţi să plătească lunar 10,5% din venituri la Casa Naţională de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM şi 0,85% la Casa Naţională de Sănătate.  Acest ultim procent nu este însă obligatoriu şi va fi plătit numai de cei care doresc să beneficieze şi de concedii medicale, în cazul în care va fi nevoie de unul.
În plus, tot la sistemul de  sănătate se va plăti anual sau trimestrial alţi 5,5% din venit.


Aceleaşi norme mai indică şi faptul că următoarele venituri nu constituie venituri de natură profesională şi pentru acestea nu se vor plăti dări către stat:
•    veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;
•    veniturile din investţţii;
•    veniturile din pensii;
•    veniturile din activităţi agricole;
•    veniturile din premii şi din jocuri de noroc;
•    veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare;
•    venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.
•    veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite