Cadou de criză pentru deveni: parcări publice gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză bugetară, mai mulţi consilieri locali deveni au o iniţiativă menită să scutească devenii de la plata taxelor de parcare. Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat de plen, bugetul Primăriei ar putea pierde venituri între 300 şi 400 de mii de lei pe an

Şapte consilieri  locali au decis să scutească devenii de obligaţia achitării taxei pentru parcările publice din oraş.  Cei şapte reprezintă  o treime din numărul total al aleşilor locali, fapt ce le dă dreptul să convoace consiliul local, în şedinţă,  la data stabilită de ei.  Ei au făcut uz de prevederile legislaţiei în vigoare şi au convocat o şedinţă de Consiliu local în care proiectul lor de hotărâre să fie supus dezbaterii şi eventual să fie aprobat în plen. Potrivit consilierului local Vasile Ţonea, unul dintre susţinătorii proiectului, iniţiativa de a elimina taxele de parcare la Deva vine ca urmare a solicitării cetăţenilor. „Oamenii spun că parcările pe domeniul public au fost realizate din taxele şi impozitele plătite de ei şi este firesc atunci să beneficieze de gratuitate când îşi parchează maşina în oraş. După părerea mea, au dreptate”, spune consilierul.


 În opinia sa, toate experienţele de concesionare a parcărilor către firme private s-au dovedit păguboase pentru instituţia primăriei. „Soluţia concesionării serviciului nu a adus decât bani mărunţi la buget până acum. Pe lângă asta,  ideea concesionării directe a acestui serviciu mi se pare că este mai mult în sprijinul conducerii primăriei decât al devenilor. Din păcate, de jumătate de an Primăria Deva a făcut demonstraţia că nu poate gestiona aceste parcări. Prin urmare, cea mai justă măsură pentru deveni ni se pare a fi gratuitatea parcărilor”, spune Vasile Ţonea.

Ce spune executivul?

 În opinia primarului Devei, Mircia Muntean, dacă proiectul de hotărâre va fi votat, bugetul local va pierde între 300.000 şi  400.000 de lei anual. Executivul agreează în continuare ideea concesionării parcărilor unor firme private. 


Povestea unei afaceri bulgăreşti

La Deva există în prezent circa 1000 de locuri de parcare cu plată. Concesionarea serviciului de administrare a acestora a generat numeroase dispute între primarul Mircia Munteanu şi consilierii locali. În toamna anului trecut, aceştia au reuşit să impună printr-o hotărâre ca toate parcările din oraş să fie administrate de Serviciul Public de Gospodărie Orăşănească Deva. Practica a demonstrat însă că acest serviciu nu dispune de resursele necesare pentru a desfăşura şi activitatea de administrare a parcărilor. Aşa de face că iniţiativa de a elimina taxele de parcare la Deva vine la mai mult de jumătate de an de când parcările publice din Deva nu au mai produs nici un leu pentru administraţia locală.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite