TIMP LIBER: Biserica de la Tisa, minunea venită pe Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biserică cu o poveste inedită poate fi vizitată în satul Tisa.Singura biserică unde există o pictură murală cu tragerea lui Horea pe roată se află în satul Tisa aparţinător comunei Burjuc

Biserica din Tisa are o istorie care se pierde în negura timpurilor. Bătrânii satului povestesc că această biserică a fost adusă cu plutele pe râul Mureş de către locuitorii din localitatea Chelmac, judeţul Arad. “Oamenii di staul Tisa se ocupau cu plutăritul. Aşa se face că erau cunoscuţi în toate localităţile aflate pe malul Mureşului. În urmă cu vreo 400 de ani, în semn de preţuire, locuitorii din satul Chelmac (judeţul Arad) le-au oferit celor din Tisa o biserică din lemn. Ei îşi construiseră alta şi s-au gândit să doneze acest lăcaş de cult. Pentru a o transporta, plutaşii au dezmembrat-o şi încărcat-o pe plute. Şi, pentru că transportul se făcea dinspre aval spre amonte, plutele au fost trase de 50 de boi”, povesteşte Gheorghe Furdui, localnic.
Valentin Popa, preotul care slujeşte în această biserică cunoaşte şi alte amănunte inedite legate de istoria acestei biserici. “În biserica din satul Tisa poate fi văzută singura pictură muralăa execuţiei lui Horea pe roată , existentă într-un lăcaş de cult. Tot ca un fapt inedit, unul dintre clopotele bisericii a fost donat de localnici în primul război mondial pentru fabricarea de obuze”, spune preotul.
În satul Tisa mai trăiesc acum aproximativ 110 suflete. Toţi sunt bătrâni dar fiecare poate să spună, celor interesaţi, povestea singurei biserici din România care a fost transportată dintr-un loc în altul cu ajutorul plutelor.

Prima sfinţire vine după 400 de ani

Revoluţiile şi războaiele care au avut loc de-a lungul vremii a făcut ca biserica de la Tisa să nu fie sfinţită niciodată. Tocmai de aceea în data de 6 iunie această biserică va fi târnosită de Preasfinţitul Părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei.

ADRESELE DISTRACŢIEI

ASTĂZI, ORA 22.00
Strălucire “retro”

Reno Club este din nou cadrul pentru “Retro Glamour Night”, un party “tunat” de DJ BEN BOOGNAR , cel care a deschis concertul Shakirei ţinut acum patru ani la Timişoara. Intrarea este liberă.   

SÂMBĂTĂ, ora 22.00
Ladies Night

Doamnele şi domnişoarele care vor merge, sâmbătă, în Reno Club, Deva, vor primi contextul pentru o distracţia la maxim. „Ladies Night” va fi completată de cover-uri şi mix-uri asortate cu preferinţele sexului frumos. Intrarea este liberă.

SÂMBĂTĂ, ora 12.00
Bucurii acvatice

O destinaţie potrivită pentru iubitorii distracţiilor solare este Geoagiu Băi. Staţiunea dispune de trei bazine cu apă termală, temperatura apei în cele trei bazine fiind de aproximativ 29 de grade Celsius.

DUMINICĂ, pănă la 22.00
O bere inteligentă

Amatorii unui “pahar de vorbă” cu duh în jurul unei beri pot încerca locaţia “Akkademia de Bere”.  Cursurile intensive încep cu ora 10.00, iar absenţele, spun gazdele, sunt pedepsite cu “încă un rând”.

RECOMANDĂRI

VINERI

Documentar despre AC/ DC

Iubitorii muzicii rock originale pot viziona în această seară un documentar despre legendara formaţie australiană. Pelicula prezintă istoria acestei trupe cu momentele ei de declin şi glorie recâştigată de-a lungul a peste 30 de ani de activitate. Evenimentul este anunţat pentru ora 19.30 şi va avea loc astăzi la Hunedoara în incinta Hotelului Maier. Intrarea este de 20 de lei, preţ care include şi o consumaţie în valoare de 10 lei.

SÂMBĂTĂ

Film: O iubire născută din două drame

Un film bun vizionat în obscuritatea complice a cinematografului poate fi o alternativă tentantă la berea băută în faţa televizorului. Devenii pot urmări la cinematograul Patria pelicula “Aminteşte-ţi de mine".  E un film care prezintă povestea a doi tineri marcaţi pe viaţă de tragedii petrecute în propriile familii. În rolurile principale îi veţi găsi pe Emilie de Ravin şi  Robert Pattinson.  Regia: Allen Coulter. Durata filmului este de 128 minute. Orele de difuzare ale filmului sunt: 16.00, 19.00.

DUMINICĂ

La o prăjitură în oraş

De când nu aţi mai ieşit cu familia la o “îndulcire” în una din cofetăriile oraşului? În Deva amatorii de preparate dulci au două opţiuni majore pentru a consuma o prăjitură într-un ambient plăcut. Cofetăria “Arta”, de pe strada 22 Decembrie,  vă poate ispiti cu o serie de prajituri şi produse de patiserie originale făcute după reţete inspirate din bucătăria italiană. Cei care preferă gustul preparatelor de cofetărie autohtone pot opta pentru produsele lanţului de cofetării Mio Delicia.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite