TIME OUT: Descoperă Sarmisegetusa, numele mezalianţei istorice dintre daci şi romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria dacilor şi a romanilor se uneşte în judeţul Hunedoara sub o unică denumire: Sarmisegetusa. Drumul anevoios până la fosta capitală a Daciei din Munţii Orăştiei este răsplătit cu un eşantion de "reality history"

Sarmisegetusa. Sub acest nume,  cu inflexiuni care evocă incantaţii de magie neagră, turiştii descoperă în judeţul Hunedoara  un derutant  numitor comun al două popoare antice  care înainte de a se contopi în creuzetul formării unei noi civilizaţii, s-au măcelărit în două războaie. Pentru că,  Sarmisegetusa înseamnă în judeţul Hunedoara atât ruinele fostei capitale a Daciei preromane, cât şi cele ale unui oraş roman, cu forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice şi particulare specifice.
 
Sarmisegetusa dacică

Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, în fapt un complex de sanctuare, situat în Munţii Orăştiei, la altitudinea de 1200 m, în care se remarcă Sanctuarul Mare Rotund şi “Soarele de andezit”. Cei mai mulţi arheologi afirmă că oraşul a fost ridicat in secolele III-II înainte de Hristos, pe când alţii cred că ar fi mai vechi cu cel puţin 600 de ani. Poate că unul dintre motive este asemănarea de neînchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund şi a celebrului ansamblu preistoric de  la Stonehenge. Drumul nu este generos pentru cei ce doresc să ajungă la ruinele fostei cetăţi dacice. Dacă de la Orăştie la Costeşti există asfalt, mai departe puţini se încumetă să meargă cu maşina pe cei 20 de km de drum forestier. Orăştia poate fi considerat punctul de plecare pentru cetăţile Dacice: Sarmisegetuza Regia, Cetatea din Costeşti (la 18 km de Orăştie), Pereţii din piatră ai cetăţii Blidaru (la 4 km de Orăştie).

Sarmisegetusa romană

La circa 40 de km de Munţii Orăştiei, în comuna Sarmisegetusa, în partea de sud-vest a depresiunii Hateg, se afla ruinele celeilalte cetăţi cu acelaşi nume. Este vorba de capitala Daciei Romane, numită şi Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fondată de guvernatorul Terentius Scaurianus între anii 108 – 110. Timp de două secole acesta a fost centrul politico-administrativ al provinciei Dacia. Sediile guvernatorului, al administraţiei, al aparatului fiscal, al centrelor militar, economic şi religios îşi aveau locul după zidurile cetăţii.

EVENIMENT

Noaptea Albă a Filmului Poliţist în municipiul Deva


Devenii sunt invitaţi, în această seară, la Noaptea Albă a Filmului Poliţist. Inedita acţiune aparţine oamenilor legii, care vor prezenta publicului două filme de lung metraj. Peliculele surprind  problematici extreme de actuale:  consumul de droguri şi etnobotanice în rândul tinerilor şi traficul de fiinţe umane. „Happy End este un film românesc cu durata de o oră  şi 20 de minute şi o distribuţie de excepţie:  Mircea Diaconu şi Daniela Nane. În Human Traffiking pot fi urmăriţi Mira Sorvino şi Donald Sutherland”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.
Peliculele vor rula în Sala Mică a Casei de Cultură „Drăgan Muntean”, începând cu ora 19.00.

RECOMANDĂRI

VINERI, ORA 22.00
Petrecere cu fitze, Deja Vu Club, ora 22.00

Dacă vrei să dansezi pe cele mai în vogă hituri de la ora actuală, nu ezita să te afli faţă-n faţă cu cei mai buni DJ-i. În această seară, în Clubul Deja Vu din municipiul Deva cuvântul de ordine este FITZE. Bineînţeles, nu lipsesc muzica bună, băuturile alese, promoţiile şi multe alte surprize pregătite special pentru hunedorencele cu chef de distracţie. Pentru ca petrecerea să înceapă cu dreptul, toate doamnele şi domnişoarelor vor beneficia de un cocktail din partea casei. Fitze Party începe la ora 22.00.

SÂMBĂTĂ
Doctor Parnassus, Cinema Patria Deva, ora 19.00

În zilele noastre, doctorul Parnassus, un bărbat care pe vremuri a câştigat un pariu cu Diavolul, are darul de a controla imaginaţia altora. După ce s-a jucat o dată cu soarta, medicul are curajul de a-şi încerca încă o dată norocul şi tot cu forţele întunecate. Într-o înţelegere cu misteriosul domn Nick, Parnassus obţine nemurirea, dar preţul e mare: primul său născut va fi luat de Nick în ziua aniversării a 16 ani. Timpul a trecut, iar fiica lui Parnassus, Valentina, se află acum într-un pericol de moarte, doar că doctorul are o soluţie: îl provoacă pe Nick la o întrecere pe care acesta n-o poate refuza.

DUMINICĂ
Plimbare în pădurea Chizid, ora 16.00

Nimic nu poate fi mai relaxant pentru un final de săptămână decât o plimbare în natură. Pădurea Chizid de la marginea municipiului Hunedoara oferă pasionaţilor de mici excursii un peisaj atrăgător. Hunedorenii care vor să aibă parte şi de un picnic, pot găsi aici spaţiul ideal pentru un grătar. Totuşi, nu lăsaţi în urma dumneavoastră gunoaiele şi ambalajele rămase de pe urma distracţiei. În apropiere, se află şi grădina zoologică a Hunedoarei, unde contra unui bilet de doar 1,5 lei puteţi avea parte de o întâlnire cu sălbăticiunile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite