Târgul columbofililor: În plină criză, hunedorenii cumpără porumbei din Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedorenii s-au arătat interesaţi de oferta la porumbei sportivi
Hunedorenii s-au arătat interesaţi de oferta la porumbei sportivi

Târgul columbofil de la Simeria a fost vizitat de sute de hunedoreni pasionaţi de creşterea porumbeilor. Preţul unei păsări campion aduse din Belgia a început de la 250 de lei.

Când te aproprii seamănă cu agitaţia unui târg auto. Numai acolo se poate vedea atâta lume adunată la un loc ca să vadă şi să comenteze ultimele preţuri şi oferte. De data asta este însă altceva. Interesul oamenilor nu sunt caii putere ci o pasăre: porumbelul.


Oferta pentru un porubel campion începe de la 250 de lei

Adrian Munteanu prezintă un porumbel campion

A doua ediţie a expoziţiei internaţionale de porumbei de la Simeria  a scos la lumină numărul extrem de mare a hunedorenilor pasionaţi de columbofie. Adrian Muntean este „dealer” de porumbei. Oferta sa cuprinde peste 200 de păsări crescute în Belgia. „Sunt porumbei sportivi cu pedigree. Există pentru fiecare o evidenţă clară a scării genealogice, la fel ca la canine. Sunt porumbei care se pot întoarce la porumbarul stăpânului şi de la 1800 de kilometri depărtare”, spune columbofilul. Preţul unei astfel de păsări începe de la 250 de lei. Cu totul surprinzător, hunedorenii s-au arătat  a fi în număr mare columbofili pasionaţi. În circa patru ore de la deschiderea expoziţiei internaţionale de la Simeria, 30 din porumborii sportivi fuseseră deja vânduţi.


Între amatori şi profesionişti

Petru Chuda, preşedintele Asociaţiei Columbofililor Amatori din Uricani

Petru Chuda, din Uricani, a făcut 120 de kilometri pentru a vedea exponatele. El este preşedintele Asociaţiei Columbofililor Amatori din Uricani. „Sunt trei asociaţii de columbofili în România. Două de amatori şi una de profesionişti. Diferenţa este că cei care fac parte din grupa columbofililor profesionişti au păsări care pot zbura şi 2000 de kilometri pentru a se întoarce acasă, în timp ce porumbeii amatorilor nu pot depăşi distanţe mai mari de 500 de kilometri”, spune hunedoreanul. Acesta s-a apucat de trei ori de columbofilie. „Sunt la a treia colecţie de porumbei. Am circa 100. Nu am putut sta deoparte de acest tip de activitate. Crează dependenţă”, mai spune Petru Chuda.


Cum concurează porumbeii?

Campionatele columbofile sunt competiţii dintre cele mai serioase.  Cu timpi intermediari, trasee, distanţe, cronometre, validări şi arbitri, porumbeii voiajori sau sportivi, sunt adevăraţi maratonişti ai zborului. În esenţă, startul competiţiei este simplu:   proprietarul îşi transportă concurentul la distanţa vizată faţă de porumbarul său de acasă, după care îl lasă liber să zboare. Porumbelul se orienteză întotdeauna ca să ajungă înapoi la porumbarul său.  Din acel moment, spune columbofilul, încep emoţiile şi cronometrarea. Cei mai buni porumbei se întorc şi de la distanţe mai mari de 2000 de kilometri. La nivel de amatori, distanţa medie care se acoperă este de circa 600 de kilometri. Fireşte pe drum păsările au numeroşi adversari cum ar fi starea vremii sau răpitorii. Câştigă porumbelul care face cel mai mic timp între punctul de plecare şi cel de sosire.

Record românesc

Recordul românesc este realizat de un porumbel de şase luni care a zburat 942 de kilometri, de la Bialystok, Polonia la Brăila,  în 33 de ore.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite