Alegeţi: război de la 1000 de euro în sus sau o pace la 250 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediatorii cu judecătorii faţă în faţă vineri la Deva
Mediatorii cu judecătorii faţă în faţă vineri la Deva

Din data de trei martie, UE a impus magistraţilor să informeze părţile în litigiu de existenţa posibilităţii stingerii conflictului prin mediere. Instituţia mediatorului îşi face loc pe piaţă în zona relaţiei client-avocat.

Sunt şapte tipuri de conflicte pe care medierea le poate rezolva fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă. Dacă sunteţi în conflict cu unul din membrii familiei, partenerul de afaceri, colegul din sindicat,  vecinul sau patronul  nu vă grăbiţi să descindeţi la tribunal cu avocatul din dotare. Există posibilitatea unei rezolvări amiabile a conflictelor prin asistenţa profesională a unei noi instituţii impuse de Uniunea Europeană: mediatorul.

Împăcare la doar 250 de lei

După ce primul pas în promovarea serviciilor de mediere s-a făcut, prin informarea obligatorie din sălile de judecată privind serviciile de mediere,  urmează un al doilea episod în care toate judecătoriile şi tribunalele vor afişa în locuri publice liste şi datele de contact ale mediatorilor.  Conferinţa de vineri de la Deva a pus faţă în faţă judecători şi mediatori, în încercarea de a se crea o punte de legătură între sistemul juridici consacrat şi noua formă de soluţionare a conflictelor. Fireşte, o abordare exhaustivă a aplicării medierii în disputele aflate pe rolul organelor judiciare depăşeşte cu mult cadrul acestui articol. Există însă câteva informaţii susceptibile de a trezi interesul general.  Cea mai importantă este legată de costul mult mai redus al serviciilor de mediere, comparativ cu cele de asistenţă juridică. Dacă tariful unui avocat porneşte de la 500 - 1000 de euro funcţie de speţă,  onorariul stabilit de piaţă în cazul mediatorului hunedorean nu trece de aproximativ 250 de lei de fiecare parte aflată în conflict.  Dacă în timpul procesului la instanţă, părţile în conflict cad de acord să încerce o mediere, iar tipul lor de conflict  este pretabil la aceasta, acordul de mediere rezultat poate sta la baza deciziei judecătoreşti de încheiere a conflictului. Şi, pentru unele persoane foarte important, consemnul de confidenţialitate opacă a medierii protejează părţile de expunerile jenante pe care judecarea cauzei într-o sală de tribunal le impune, mai ales în cazuri de divorţ sau alte neînţelegeri familiare.

Disproporţie

Un judecător hunedorean de la Orăştie, Călan sau Haţeg are în lucru permanent circa 70 de dosare, în timp ce la Deva sau Hunedoara un magistrat trece de 100-150 de dosare pe care le judecă. Anul trecut aproape 60.000 de dosare s-au aflat pe rolul tribunalului şi al celor şase judecătorii din judeţ.  Medierea îşi propune să fie şi o formă de degrevare a instanţelor de numărul prea mare de dosare aflate în lucru. În Austria, un judecător are simultan în lucru maxim 10 dosare
În ultimele şase luni, în medie, fiecare mediator hunedorean a realizat opt medieri reuşite. În judeţul Hunedoara există 13 mediatori autorizaţi. Rezultă că numărul total de medieri în jumătate de an a fost cu ceva mai mare de 100.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite