Hunedoara: Hunedoara consumă mai mult decât produce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Hunedoara consumă mai mult decât produce
Hunedoara: Hunedoara consumă mai mult decât produce

Consultanţii în afaceri precizează că economia judeţului este strangulată între criză şi impozitul minimal.

Economia judeţului Hunedoara trage în jos economia naţională. Potrivit lui Vasile Iorgovan, directorul coordonatoar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, aportul real pe care hunedorenii îl aduc PIB-ului naţional este de doar 0,96 la sută.
„Suntem un judeţ net debitor. Consumăm de câteva ori mai mult decât producem. Pe timp de criză, situaţia se oglindeşte vrând-nevrând în cuantumul rectificărilor bugetare care se fac la nivelul judeţului Hunedoara. Primim mai puţini bani”, a spus oficialul.

Multe firme închise


În opinia lui Călin Narcis Pogăciaş, consultant de afaceri, vicepreşedinte al Consiliului Regional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Deva, aportul judeţului Hunedoara la PIB-ul naţional va scădea şi mai mult. Cauzele sunt legate de unele măsuri pe care autorităţile le-au luat în speranţa salvării bugetului public.

„Una din măsurile care face ca forţa economiei judeţului să scadă în fiecare zi este impozitul minimal. Numărul firmelor care şi-au închis porţile este de aproape zece ori mai mare decât anul trecut. Chestiunea înseamnă automat şomaj cu presiune crescută pe bugetul asistenţei sociale şi, în paralel, o diminuare a PIB-ului produs în judeţul Hunedoara”, a precizat  Pogăciaş.

Scăderea forţei economice

Sectorul IMM-urilor din judeţul Hunedoara se atrofiază într-un ritm accelerat. Datele existente la Registrul Comerţului sunt elocvente. Numărul firmelor  dizolvate din proprie iniţiativă a crescut de la 37 la 182 în 2009 faţă de 2008. Situaţia este şi mai dramatică în cazul firmelor care au decis să-şi îngheţe activitatea. În 2008 erau înregistrate mai puţin de 200 de menţiuni de suspendare a activităţii. În iulie 2009, numărul menţiunilor a ajuns la aproape 2.000.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite