Hunedoara: Statul calculează greşit, pensionarul plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi pensionari din Valea Jiului sunt obligaţi să returneze o parte din banii primiţi, din cauză că li s-a calculat greşit punctul de pensie.

Zeci de bătrâni bat zilnic la uşa Oficiului de Pensii Petroşani pentru a cere explicaţii în legătură cu pensia lor, după ce majoritatea au fost anunţaţi că urmează să primească o pensie mai mică şi chiar să aducă bani de acasă. Motivul este că funcţionarele au calculat greşit punctul de pensie, iar reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii au realizat acest lucru abia după câţiva ani.

Pensii tot mai mici

Majoritatea celor care trebuie să restituie banii sunt foşti mineri care au lucrat zeci de ani în subteran. Ei primesc o pensie lunară cuprinsă între 1.000 şi 1.700 de lei, iar acum Casa de Pensii le reduce retribuţia lunară chiar şi cu 500 de lei.

„Suntem aproape 400 de persoane care am fost anunţaţi că trebuie să dăm înapoi din pensie pentru că am luat prea mult. Şi aşa pensia este mică pentru munca pe care am făcut-o zeci de ani şi nu este corect să primim mai puţin. Nu este nicio greşeală sau dacă este, nu e vina noastră şi trebuie să plătească persoanele care au greşit”, susţine Viorel Pop unul dintre pensionarii aflaţi pe „lista neagră” a statului.

Se vor judeca cu Statul

Cei mai mulţi dintre pensionari spun că vor da în judecată Oficiul de Pensii Petroşani dacă li se vor diminua pensiile. „Nu au cum să se atingă ei de banii noştri fără să le dăm dreptul. Oricum vom primi o pensie mai mică, din ce am auzit, pentru că au recalculat-o ei după bunul plac”, mai spun pensionarii.

Şefa Oficiului de Pensii Petroşani, Nataşa Popescu, susţine că eroarea s-a făcut după ce pensionarilor li s-a împărţit numărul de puncte la 20, şi nu la 30. „Această eroare a fost sesizată de Casa Naţională de Pensii, iar din această lună s-a trecut la vechiul calcul”, declară Nataşa Popescu. Luna aceasta eroarea s-a corectat, pensiile fiind calculate corect şi, devenind astfel mai mici pentru bătrâni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite