Preotul Ioan Octavian Rudeanu a primit NUP în dosarul furtului “Sabiei de la Boiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au percheziţionat locuinţa preotului Ioan Rudeanu, cuscrul ministrului de Interne Vasile Blaga, în speranţa că vor găsi o sabie de patrimoniu furată în urmă cu cinci ani din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Ioan Octavian Rudeanu a fost cercetat penal în dosarul furtului „Sabiei de la Boiu" pentru nerespectarea regimului bunurilor culturale de patrimoniu. Învinuit de furtul artefactului a fost Iosif Ferencz, angajat al muzeului din Deva.

Scos de sub urmărire penală

Poliţiştii i-au scotocit locuinţa preotului, în căutarea preţiosului obiect. Nu au descoperit însă ceea ce căutau. „Parchetul a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Iosif Ferencz şi neînceperea urmăririi penale faţă de Ioan Rudeanu", a precizat Sanda Draia, prim-procurorul adjunct al Parchetului Hunedoara.

La percheziţie, poliţiştii au găsit însă alte obiecte de patrimoniu: manuscrise bisericeşti vechi de trei secole, aparţinând Mănăstirii Brâncoveanu, din localitatea Sâmbăta de Sus (Braşov). Procurorii au stabilit că cele două obiecte au dispărut în perioada când lăcaşul de cult a fost dărâmat şi reconstruit. Preotul a acceptat să înapoieze manuscrisele lăcaşului de cult, precizând însă că acestea reprezintă moşteniri de familie.

După cinci ani de cercetări în furtul „sabiei de la Boiu", la finalul cărora au constatat că au mers pe o pistă greşită, procurorii hunedoreni l-au scos din culpă pe Ioan Rudeanu şi au deschis un nou dosar penal, cu acelaşi obiect.

Cuscrul lui Vasile Blaga a fost şef al Direcţiei pentru Cultură Hunedoara în perioada 2001-2005.  Ioan Rudeanu şi Vasile Blaga au devenit rude la 21 iunie 2008, când fiul acestuia, Ionuţ, şi fata ministrului de Interne, Agathe, s-au căsătorit.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite