Hunedoara: Păuni olandezi made în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Păuni olandezi made în Hunedoara
Hunedoara: Păuni olandezi made în Hunedoara

Clienţii fermei de păsări a lui Lucian Măruţă cumpără păunii pentru frumuseţea lor.

Deşi e criză, hunedoreanul Lucian Măruţă spune că în acest an vânzarea păunilor a mers excelent. Întreprinzătorul a vândut nu mai puţin de 200 de pui de păun.

Preţul unui exemplar începe de la 50 de euro. „Mulţi dintre clienţii mei sunt persoane care şi-au construit vile sau pensiuni. Aceştia spun că urmăresc timp îndelungat mişcările păsărilor, lucru care îi relaxează.  Există însă şi obiceiul ca să duci unui om bogat un păun de ziua lui de sfinţi”, spune întreprinzătorul.

Investiţie în pene

Lucian Măruţă creşte mai multe specii de păuni, printre care păuni „umeri negri” şi păuni albi olandezi, a căror valoare de piaţă este de 1.000 de euro perechea. Pentru a depăşi masa critică, investiţia nu trece de 10.000 de euro, dacă întreprinzătorul dispune de spaţiul adecvat.

Spre deosebire de alte vieţuitoare, păunul primeşte valoare odată cu vârsta. „Un păun trăieşte circa 45 de ani. Cu cât avansează în vârstă, creşte şi frumuseţea păsării, odată cu preţul ei.  Pentru un păun impunător matur dintr-o specie valoroasă, pasionaţii plătesc între 200 şi 400 de euro.

Un alt produs vândut sunt penele de păun pe care masculii le pierd după împerechere.  Acestea  sunt folosite la îmbodobirea  diferitelor obiecte vestimentare. Întreprinzătorul spune că afacerea este pe profit din prima clipă, iar criza nu a influenţat negativ comerţul cu păuni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite