Hunedoara: Iaurt de Hunedoara pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Iaurt de Hunedoara pe bani europeni
Hunedoara: Iaurt de Hunedoara pe bani europeni

O nouă fabrică de prelucrare a laptelui se va deschide într-un an.

Noua fabrică de la Rişculiţa creează  80 de locuri de muncă şi va prelucra 32 de litri de lapte zilnic.

Fondurile europene creează şi poveşti de succes în judeţul Hunedoara. Obţinerea finanţării pentru construirea unei fabrici moderne de procesare a laptelui la Rişculiţa este una din acestea. „Valoarea totală a investiţiei este de 2,2 milioane de euro. Uniunea Europeană alocă jumătate din costul proiectului, adică 900 de mii de euro nerambursabili. Cealaltă jumătate îmi revine mie ca şi cofinanţare. Mai am nevoie de încă 400 de mii de euro,  bani care reprezintă cheltuieli neeligibile pe schema de finanţare a fondurilor structurale. Cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile fac obiectul unui credit pe care îl angajez acum”, a spuns Sorin Rişcuţa, beneficiarul proiectului finanţat de UE. Noua fabrică va dispune de o hală de producţie de 1800 mp şi tehnologie de vârf.

Riscuri calculate

Se pune problema riscului pe care o astfel de investiţie, lansată pe timp de criză, o are pentru omul de afaceri hunedorean. Acesta angajează credite de 1,3 milioane de euro şi va trebui să obţină venituri acoperitoare pentru ratele de rambursare. „Mă bazez pe studii care spun că piaţa produselor lactate în România este încă departe de maturitate. Esenţială va fi însă durata până la care voi reuşi să ating sectorul de piaţă preconizat”, a declarat Sorin Rişcuţa.

Lapte covăsit versus iaurt „de băut”

Câte din lactatele  pe care le cumpărăm mai au calităţile  alimentare pe care-l avea laptele „covăsit” al bunicii?  „Un reper este termenul de valabilitate în condiţii de păstrare la 2.8 grade Celsius. Un iaurt natural rezistă 25-30 de zile. Cele cu valabilitate peste 30 de zile au conservanţi. Un lapte natural rezistă în pungă 3-4 zile şi în carton maxim o săptămână”, a spus Sorin Rişcuţa.

Mă bazez pe studii care spun că piaţa produselor lactate în România este încă departe de maturitate
Sorin Rişcuţa, om de afaceri

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite