Glumele proaste cu bombe false, reclamate de hunedoreni la 112, costă sute de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De multe ori, echipele de pirotehnişti au de-a face cu bombe în care se găsesc doar cărţi. foto: D.G.
De multe ori, echipele de pirotehnişti au de-a face cu bombe în care se găsesc doar cărţi. foto: D.G.

Aproape 500 de lei se pierd dacă o ambulanţă pleacă degeaba în misiune după un apel glumeţ. Mulţi dintre cei care „se joacă” cu telefonul sunt copiii sau vârstnici care se simt singuri şi simt nevoia să vorbească cu cineva.

Multe dintre apelurile la numărul unic de urgenţă 112 ţin linia ocupată fără un scop anume. O parte din „urgenţe” reprezintă glume proaste sau injurii. Dacă unii hunedoreni reclamă că le-a cedat reţeaua de electricitate din locuinţă sau că şi-au pierdut câinele, alţii sunt nemulţumiţi că nu au primit niciun bon fiscal de la terasa unde şi-au băut sucul. Există chiar şi apeluri „erotice”, întrucât majoritatea persoanelor care răspund la celălalt capăt al liniei sunt femei, iar operatoarele primesc zilnic propuneri indecente. Din topul ciudăţeniilor nu lipsesc apelurile în care hunedorenii sună la 112 pentru a pune muzică, a râde sau a-şi descărca nervii pentru necazurile din familie.  Urmează apelurile de linişte, adică cele în care o persoană sună pentru a anunţa o urgenţă, însă nu zice absolut nimic.

Costuri mari

Astfel de „conversaţii” ajung să coste sute de mii de lei, iar în 99 la sută din cazuri apelanţii nu pot fi identificaţi, întrucât folosesc cartele telefonice. „În momentul în care o maşină pleacă la un apel fals, automat se pierd 450 de lei”, a declarat Emil Stoica, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara. Situaţia este similară şi atunci când vine vorba de Poliţie. O alarmă falsă cu bombă costă aproximativ 1.000 de lei, bani care implică, printre altele, ora de lucru a forţelor de ordine care se deplasează la faţa locului, a pirotehniştilor, a pompierilor, dar şi combustibilul necesar maşinilor de intervenţie.

Cinci ani de 112

Astăzi se împlinesc cinci ani de la înfiinţarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. Un raport realizat la nivelul judeţului Hunedoara arată că, pe parcursul anului trecut, peste 550.000 de hunedoreni au sunat la 112. Din totalul apelurilor, 65 la sută s-au dovedit a fi false, unii hunedoreni formând 112 doar pentru a mulţumi că acest serviciu există şi că operatorii se află la datorie. Deşi apelarea abuzivă la 112 presupune amendă între 500 şi 1.000 de lei, în 2009 doar câteva astfel de sanţiuni au fost aplicate la nivelul judeţului.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite