Ştefan Vlad, vicecampion naţional la canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a adunat mai multe medalii la competiţii regionale, tânărul hunedorean a devenit, în aprilie, vicecampion naţional.

Profil:

Născut: 11.01.1996, Hunedoara
Educaţie: Şcoala Generală din Teliuc
Performanţă: Medalia de argint la canoe individual, 3.000 de metri
Familie: Un frate şi două surori

Pentru că şi fratele său mai mare a făcut canoe, ba a mai ajuns şi al doilea pe ţară la categoria lui de vârstă, Ştefan a vrut să nu se lase mai prejos. De asta s-a înscris şi el la Clubul Sportiv Nautic, care are baza de antrenament pe lacul Cinciş. Oricum, alte variante pentru petrecerea orelor de după şcoală nu prea erau în Teliuc, comuna în care locuieşte acesta. Ca să se antreneze bate, zilnic, împreună cu prietenii săi, câţiva kilometri din comună, până sus, dincolo de digul barajului de acumulare Cinciş. Pleacă spre bază imediat ce termină cursurile, iar seara face acelaşi drum, de data asta spre casă.

În afară de cei 5-6 kilometri pe traseu, face mai multe ore bune de forţă, alergări şi între 8 şi 20 de kilometri zilnic cu canoea, pe apă. Cu toatea astea, spune că nu e prea greu, mai ales că nu prea are alternative.„Ce altceva aş fi putut să fac în Teliuc? Poate fotbal şi atât, dar noi, teliucanii, venim mai degrabă pe baraj, că ne place apa şi aşa ne-am obişnuit. Când am decis eu să vin la canoe nu doar că fratele meu avea deja rezultate notabile, ci majoritatea prietenilor mei practicau acest sport”, a povestit Ştefan.

De altfel, din 10 sportivi, câţi se antrenează acum la baza de nataţie de la Cinciş, opt sunt din Teliuc. Lui Ştefan nimeni nu prea îi spune pe nume, ci mai degrabă îi zic Tătănuţ, porecla lui de când era de-o şchioapă. Povesteşte că antrenamentele nu se termină practic niciodată, nici măcar în vacanţa de vară. Pentru hunedoreni e greu, iar un adversar redutabil îl au întotdeauna în echipa de la Orşova, care se poate antrena chiar şi iarna, în intervalul cât Cincişul e impracticabil, fiind îngheţat bocnă şi potrivit mai degrabă pentru patine, decât pentru canoe.

Sportul l-a maturizat


„Ei întotdeauna ies pe apă mai repede, pentru că Dunărea nu îngheaţă, pe când noi iarna, dacă nu putem ieşi pe lac, mergem la bazinul de înot. Avem şi acolo normă: cel puţin câteva zeci de bazine, iar vara numărul de antrenamente creşte de la două, cât e media, la trei în fiecare zi: dimineaţa, la prânz şi seara”, a menţionat sportivul. Ştefan a reuşit să ajungă printre cei mai buni, cucerind şi trei medalii de aur la regate.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi-a trecut vreodată prin minte să renunţi la canoe şi să te bucuri, pur şi simplu, de vacanţă?
Da, m-am gândit, pentru că sportul de performanţă implică destul de mult efort, însă mi-a părut rău să renunţ la atâta muncă. Nici nu i-am spus domnului Drăgoi, antrenorul meu, şi am continuat, la fel ca şi până acum.
La ce competiţii ai participat?
Am fost la Baia Mare, la Snagov, la Orşova şi la Piteşti. Acestea sunt cam singurele ocazii pe care le-am avut pentru a pleca de aici şi a vedea o parte din regiunile ţării. Pentru a face performanţă, am scutire de la federaţie, astfel că în fiecare an pot lipsi 60 de zile de la şcoală.

Ce-i place
„Să joc baseball împreună cu prietenii pe terenul amenajat în curtea şcolii. Aş vrea să merg într-o altă ţară, eventual în Statele Unite, pentru că nu am ieşit niciodată peste graniţe, şi mi-aş dori să fie lumea mai bună.”

Ce nu-i place
„Insuficienta finanţare a sporturilor şi faptul că în Teliuc nu prea ai ce să faci; nu sunt prea multe spaţii de joacă şi nici foarte multe alte variante pentru petrecerea timpului liber”, a adăugat Ştefan.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite