PORTRET: Rut Hăpăianu, violonista care croieşte rochiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta de 16 ani îşi petrece timpul liber cântând la vioară şi croind haine atât pentru ea, cât şi pentru prietenele sale.

Profil:

Născută. 14.10.1993, Hunedoara
Studii. Elevă în clasa a X-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, Deva
Familie. Doi fraţi mai mari

Când era mică, părinţii au înscris-o la o clasă de gimnastică. După doi ani de exerciţii, a fost nevoită să renunţe la acest sport din cauza unor probleme medicale. Atunci a  început să cânte la vioară, mai mult forţată însă de familie. Pe parcurs a început să îi placă, iar în clasa a VIII-a a decis că vrea să-şi continue studiile în acest domeniu.

A vrut să se înscrie la o clasă de canto, însă cum Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva nu dispune de aşa ceva, s-a înscris la o clasă de vioară secundar. Cunoscuţii o văd zilnic cu vioara la ea, în special pe autobuz, pentru că tânăra este nelipsită de pe ruta Deva-Hunedoara. Face naveta între cele două oraşe, pentru că într-unul locuieşte, iar în celălalt învaţă. Este o elevă de nota 10 şi vrea meargă la Conservator. Atunci când nu cântă la vioară, croieşte rochiţe. „Totul a început prin clasa  VIII-a. Mă pregăteam pentru banchet, dar nu reuşeam să-mi găsesc o ţinută vestimentară pe gustul meu. Dacă găseam modelul potrivit, nu-mi plăcea culoarea şi invers. Atunci mi-a venit strălucita idee ca să îmi realizez singură propria garderobă”, a spus Rut.

Haine pentru prietene


Fiind la început de drum, a „furat meserie“ de la mătuşa sa, care a lucrat ca şi croitoreasă în America. În prezent, tânăra are o colecţie de circa zece „opere”, majoritatea rochiţe, mai puţin fuste şi bluze. „Atunci când mă apuc de lucru, mă inspir din revistele de specialitate, însă am şi creaţii proprii. Dacă am un pantalon la care apreciez materialul, dar nu şi modelul, imediat îl fac pe gustul meu”, a adăugat Rut. Multe dintre creaţiile vestimentare pe care le-a făcut, tânăra le îmbracă la slujba de duminică de la biserică, în timp ce altele le-a împărţit prietenelor. Prima sa prezentare de modă a avut-o în urmă cu aproape două săptămâni, pe scena Casei de Cultură din Deva, în cadrul spectacolului „Sigi`s got talent”, organizat de colegii de şcoală.

„În general, lucrez după terminarea orelor. Merg la mătuşa mea, iar în numai două zile reuşesc să pun la punct o rochiţă”, a spus adolescenta. Materia primă şi-o procură îndeosebi de la Timişoara, unde merge periodic cu părinţii pentru a-şi cumpăra tot felul de materiale absolut necesare unei croitorese care se respectă. Intenţionează ca atunci când va ajunge la Conservator să facă în paralel cursuri de croitorie, pentru că vrea să se specializeze în acest domeniu.

Întrebări şi răspunsuri


Exceptând Conservatorul şi croitoria, ce altceva ai vrea să faci în viaţă?
Aş vrea să devin psiholog. Tatăl meu este instructor auto şi are nevoie de aşa ceva. Dacă aş avea studii de profil, aş putea să-l ajut, am dezvolta o mică afacere de familie.
Ai avut parte de vreo întâmplare care ţi-a marcat viaţa?
Da. Am avut parte de o muşcătură de ţânţar care m-a dus la un pas de a mi se amputa piciorul. Chiar în ziua în care trebuia să se întâmple acest lucru a fost însă un accident rutier grav, iar răniţii au fost băgaţi de urgenţă în sala de operaţii, în locul meu. Între timp, mie mi-a scăzut febra şi am început subit să mă simt mai bine. Astfel, am scăpat de operaţie.
Ce este mai important pentru tine: vioara sau croitoria?
Amândouă ocupă acelaşi loc în inima mea. Totuşi, vreau ca după ce voi termina Conservatorul să vin să profeseze la liceul la care învăţ acum. Cum nu există profilul canto, cu siguranţă mulţi tineri ar fi încântaţi dacă ar avea pe cineva care să le predea ore de canto.

Ce-i place
„Îmi place să-i văd pe cei de lângă mine fericiţi, să văd oamenii zâmbind. De asemenea, îmi place foarte mult natura, tot ceea ce înseamnă viaţă şi frumos”, a spus Rut.

Ce nu-i place
„Dacă privim lucrurile din celălalt unghi, automat nu îmi place tristeţea. Totodată, nu-mi plac de nicio culoare manelele”, a spus Rut.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite