Petre Grozav, vameşul subjugat de flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul, prin adopţie, uimeşte comunitatea cu aranjamentele florale pe care le face în spaţiul verde din jurul blocului.

Profil:

Născut. 17 iunie 1930
Experienţă. Peste 35 de ani a fost vameş şi are 55 de ani experienţă în floricultură
Familie. Văduv, un copil

Petre Grozav îşi onorează cu brio numele de familie în comunitatea unde locuieşte. Bărbatul este fără doar şi poate un grădinar „grozav”. Deşi nu mai este demult tânăr, bărbatul  are puterea şi mai ales priceperea de a tranforma o simplă zonă verde în „french garden”. Adică, un aranjament geometrico-floral ale cărui simetrii şi mix coloristic sunt o  bucurie pentru  ochi.

Puţină lume ştie însă că pasiunea lui Petre Grozav pentru flori s-a aprins de la gestul galant al unui călător olandez prin România. „Am lucrat aproape 40 de ani ca vameş  la punctul de frontieră feroviar Curtici. Un călător olandez mi-a oferit odată patru bulbi de lalea pe care i-am dus şi i-am plantat în grădina de acasă. Atât de mult a început să mă pasioneze floricultura din acel moment încât din cei patru bulbi, între 1957 şi 1989, am obţinut o grădină plină cu peste 500 de lalele olandeze”, spune Petre Grozav. 

Ducaţi de argint la bandaj

Întâmplările trăite sau la care a fost martor Petre Grozav, ca vameş în dictatură,  sunt demne de un roman de acţiune. S-a uitat aproape, de exemplu, că în anii ’80, prin vama Curtici, Ceauşescu exporta 14 trenuri cu marfă la 12 ore.

„Cel mai celebru era TEEM, trenul  expres european de marfă, care trebuia să intre în Ungaria înainte de ora 12 noaptea a fiecărei zile. Dacă întârzia un minut România pierdea bani. Ceauşescu se interesa personal de trenul acesta”, spune fostul vameş.

Este o deformaţie profesională a lui Petre Grozav să „citească” oameni. „Un gest, o privire pot trăda o faptă penală”, spune acesta. A fost şi cazul unui călător francez care, prin 1974, voia să scoată din ţară o colecţie de ducaţi de argint. „S-a trădat prin faptul că era foarte agitat. Când l-au percheziţionat grănicerii, pe picior i-au găsit un bandaj uriaş despre care omul spunea că îi protejează o rană gravă. S-a chemat medicul şi acesta a început să desfacă pansamentul. La fiecare desfăşurare a faşei picau pe jos 3-4 ducaţi de argint. Au fost circa 40 de monede. Bineînţeles omul nu avea nici o rană”, îşi aminteşte Petre Grozav.

Stres tratat cu flori

Pentru vameşul acum la pensie florile au fost leacul pentru dezamorsarea tensiunii nervoase acumulate la muncă. „Lucram cu securiştii în spatele nostru. O fugă reuşită din ţară, un tezaur trecut fraudulos dincolo cu trenul ne costau slujbele şi chiar libertatea pe toţi. Eram înnebuniţi să nu ne scape ceva”,  se confesează Petre Grozav.  El spune că după fiecare schimb la vamă, îşi petrecea o oră lucrând grădina cu flori de acasă. „Grădina şi florile au fost refugiul meu”, declară Petre Grozav.

Întrebări şi răspunsuri


De câte ori v-a fost distrus aranjamentul floral?
De două ori. Sunt un fel de meşter Manole. Dar iubesc activitatea asta şi o refac de fiecare dată.
Cheltuiţi mult pe flori?
Destul de mult.  Sunt clientul fidel al unor sere.
Ce flori preferaţi?
Îmi plac enorm lalelele şi trandafirii. Dar nu în  exclusivitate.

Ce-i place
„Liniştea căminului, spiritul de înţelegere din sânul familiei şi faptul că am reuşit  în munca extrem de grea pe care un părinte o are în educarea copilului său”, mărturiseşte Petre Grozav.

Ce nu-i place
Se declară oripilat de persoanele lipsite de educaţie, de absenţa semnelor unei minime civilizaţii de care dau dovadă unii dintre semeni care-i distrug mica grădină.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite