PORTRET: Tânărul salvamar Oliver Spaniol se joacă atât cu apa, dar şi cu focul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi plac senzaţiile tari şi viaţa trăită pe culmi înalte. A făcut 16 ani sport de performanţă, adică lupte libere. Apetitul pentru adrenalină nu şi l-a pierdut niciodată, iar dovadă stă faptul că, recent, a devenit salvamar. Face acest lucru în timpul liber, atunci când nu este la serviciu.


Tânărul de 24 de ani lucrează ca salvamar la ştrandul municipal din Deva. Meseria sa de bază este, însă, cea de pompier.
„M-am apucat să înot pe la vârsta de 10 ani, chiar aici, în ştrandul din Deva. Nu m-am gândit niciodată că într-o zi voi fi salvamar în acelaşi loc”, a declarat Oliver Spaniol. Chiar dacă ştrandul din reşedinţa de judeţ a fost rampa sa de lansare la apă, ucenicia şi-a făcut-o la mare. Acolo a avut parte de valuri care l-au învăţat să facă faţă acestui mediu.

Din fericire, până acum nu a avut ocazia să salveze pe nimeni de la înec.

Cele mai mari dificultăţi pe care le întâlneşte sunt încăpăţânarea şi nepăsarea celor din jur. „Oamenii trebuie să înţeleagă că săritul în bazin nu este o simplă regulă scrisă pe un panou. Majoritatea desconsideră acest lucru, nu realizează că astfel se pot evita adevărate evenimente neplăcute, accidente şi situaţii de înec”, a adăugat salvamarul.

Renunţă la rece pentru cald

Îl deranjează faptul că atunci când fluieră la cei care tocmai au sărit în bazin sau au această intenţie, sfatul său nu este primit cu braţele deschise. Este conştient că ceilalţi văd acest lucru ca pe ceva distractiv, însă ei uită că viaţa este mai importantă decât distracţia de zi cu zi. De asemenea, este nemulţumit că mulţi deveni merg să facă baie la ştrand în bermudele pe care le poartă pe stradă, uită să îşi ia slipul. În centrele de recreere de peste hotare aşa ceva nu se întâmplă, este interzis, la fel ca şi saltelele şi mingile aruncate în apă. De la deschiderea sezonului estival până în prezent nu a fost deloc la ştrand doar pentru sine, ci numai ca să-i supraveheze pe ceilalţi. „Lucrez o zi cu o zi, de la 8.00 la 22.00. Îmi ajunge cât stau la ştrand ca salvamar, m-am bronzat oricum. Restul timpului prefer să mi-l petrec cu familia”, a precizat tânărul. Atunci când nu se luptă cu apa, Oliver se luptă cu focul.

Citeşte şi: Reguli de siguranţă la mare !

Activează de trei ani ca pompier, este subofiţer operativ principal în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Prin urmare, când nu salvează oamenii de la înec, îi salvează din incendii. A participat la peste 25 de acţiuni ca pompier, însă nu a avut parte de pisici urcate în copaci sau de cai căzuţi în canal.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost vreodată pus în situaţia de a fi tu însuţi salvat de la înec?
Nu, pentru că deşi îmi plac senzaţiile tari, întotdeauna am o limită. Nu mă aventurez în ape foarte adânci sau acolo unde valurile sunt foarte mari.
Ce primează: meseria de pompier sau cea de salvamar?
Cea de pompier. Dacă aş fi pus să-mi aleg din nou profesia, aş face acelaşi lucru, atât ca pompier, dar şi ca salvamar.
Dacă meseria ta de bază e cea de pompier, iar în timpul liber lucrezi ca salvamar, mai ai timp cu adevărat liber?
Da. Am ales să activez ca salvamar pentru că îmi place, fac asta din pasiune, e ca un hobby pentru mine. În rest, timpul mi-l petrec cu familia.

Ce-i place
„Îmi place să fiu cu capul pe umeri, să aspir la şi să obţin ceea ce este cel mai bine pentru mine”, a spus Oliver.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, trădarea şi bârfa. Deşi nu am fost pus în situaţii grave de acest gen, guri rele există peste tot”, a spus Oliver.

Profil:
Născut: 25.12.1985, Deva
Studii: Student în anul III la Facultate de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Spiru Haret”
Experienţă: Trei ani de activitate ca pompier
Familie: Necăsătorit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite