PORTRET: Maria Jurca vrea să devină solistă de orchestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Jurca
Maria Jurca

Tânăra a descoperit vioara datorită unei prietene bune din copilărie, iar părinţii ei au încurajat-o să-şi şlefuiască talentul.

Profil:

Născută. 25.09.1996, Petroşani
Educaţie. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, Deva, clasa a VII-a
Performanţă. Peste 30 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale
Familie. Doi fraţi mai mari

Mai întâi, Maria Jurca a vrut să fie balerină, dar prietena ei, Laura, a început să studieze vioara, iar Maria a constatat că îi place şi ei acest instrument, aşa că părinţii au comandat o vioară la acelaşi lutier care construise una pentru amica fetiţei. La şapte ani de la momentul în care a luat pentru prima oară vioara în mână, Maria a adunat câteva zeci de premii la competiţii naţionale, dar şi internaţionale de gen. Printre acestea se numără şi un concurs care s-a desfăşurat în Italia, la Brescia.

„A fost ceva cu adevărat impresionant, mai ales că pentru mine era prima ieşire din ţară. Competiţia de muzică avea loc la Brescia, dar noi am vizitat şi Veneţia”, şi-a amintit micuţa muziciană, care s-a întors acasă din peninsulă premiată. Vorbeşte rar şi calm, dând cuvintelor pe care le rosteşte o relevanţă aparte, lăsând impresia unui adevărat profesionist, care ştie exact ce are de făcut.

Măiestrie instrumentală

Pentru a se perfecţiona, fetiţa participă şi la cursuri organizate la Sibiu şi spune că asta o ajută foarte mult să îşi îmbunătăţească maniera de interpretare. „La cursuri vin profesori din alte ţări care ne fac observaţii şi aşa ne dăm mai uşor seama cum trebuie să cântăm bine. Studiem cu profesori din Germania, dar şi cu o violonistă din Elveţia, care este la origine româncă, Adelina Oprean”. Fetiţa tocmai a trecut de o preselecţie care îi va permite să susţină un recital radiofonic, la Bucureşti, şi adaugă că Adelina Oprean a impresionat-o aşa de tare, încât chiar ea s-a hotărât să se stabilească în Elveţia, unde vrea să ajungă solistă de orchestră.

Studiile universitare vrea să le facă tot în ţara cantoanelor. A ales deja oraşul unde vrea să trăiască. şi anume, Bazel, despre care spune că l-a văzut cu ochii minţii înainte de a ajunge acolo, prin intermediul imaginilor de pe internet şi a ilustratelor.

Se pregăteşte şi la Bucureşti

„Nu cred că este o problemă dacă noi, tinerii muzicieni plecăm să cântăm sau ne stabilim peste graniţe. Noi tot români suntem. Ne putem întoarce oricând să cântăm şi în ţară”, spune Maria. Ţine neapărat să menţioneze numele doamnelor care o pregătesc, profesoarele Elena Bogariu, Mirela Calciu şi Sofia Stăncel, la Deva şi Carmen Runceanu, în capitală. „O dată la trei săptămâni merg la Bucureşti, unde iau lecţii. De la fiecare profesor primim sfaturi diferite şi toate indicaţiile ne ajută să evoluăm”.

Întrebări şi răspunsuri

Care este următorul concurs la care vei participa?
Olimpiada de muzică, faza regională, care va avea loc la Timişoara la sfârşitul acestei săptămâni, în 21 martie, iar ulterior cel mai probabil în aprilie sau în luna mai la Deva se va organiza concursul tradiţional, „Sigismund Toduţă”.

Care sunt compozitorii şi operele tale preferate?

Îmi place Jean-Marie Leclair, Charles Gounod cu „Faust”, ca interpret preferatul meu este Isaac Stern, iar părţile lente mă reprezintă cel mai bine.

Ce-i place
„Să studiez vioara, să ascult muzică clasică şi să merg la biserică împreună cu părinţii mei, tatăl meu fiind preot”, a spus fetiţa.

Ce nu-i place
„Mi-aş dori ca în Deva să fie mai mulţi profesori de muzică clasică, mai multe spectacole muzicale, dar şi de teatru, iar noi colegii să fim mai uniţi. Aş vrea ca între noi să fie mai multă comunicare”, a adăugat Maria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite