PORTRET: Ioan Rotaru „Bocsi” „îmblânzeşte“ sunetele la teatrul din Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Rotaru face parte din acea categorie de oameni care a „vâslit” ani de zile împotriva curentului care-l purta  spre un teritoriu profesional nedorit. În rubrica „meserie” din cartea de muncă a hunedoreanului scrie maistru de sunet.  În mod normal, la un spectacol,  Ioan Rotaru struneşte 8.000 de waţi.

Profil:

Născut. 13.02.1971.
Educaţie. Şcoală profesională de prelucrător prin aşchiere.
Experienţă. Opt ani pe funcţia de maistru de sunet la teatrul devean.
Familie. Căsătorit, un copil.

 „De mic am vrut să lucrez cu sunete, cu muzică. Am terminat însă o şcoală profesională de prelucrători prin aşchiere.  Am lucrat cinci ani de zile la strung, timp în care, în particular, m-am perfecţionat în echipamente acustice, mixere şi boxe  de tot felul. Am alcătuit şi o mică formaţie muzicală cu care mai câştigam un ban cântând în diferite localuri. În acea perioadă, am avut numeroase tentative nereuşite de a evada spre o meserie mai apropiată de lumea artistică la care visam”, spune Ioan Rotaru. 

Bombe cu decibeli

În anul 2001, însă, hunedoreanul a reuşit să ajungă acolo unde şi-a dorit: a fost angajat maistru de sunet la teatrul de estradă din Deva.  El spune că, spre deosebire de practica generală, a fost angajat pentru ceea ce ştia să facă, nu pentru diploma deţinută. Orice  discuţie pe teme profesionale cu Ioan Rotaru este o lecţie despre sunet. Treaba hunedoreanului este ca din mixerul cu 24 de canale pe care-l struneşte să obţină o sonorizare bună a spectacolului indiferent unde se consumă momentul artistic.  Fără un sunet bun, orice reprezentaţie este sortită eşecului. „Acustica sălii depinde de arhitectură, suprafaţa vitrată, materialul din care sunt făcute zidurile.  Betonul îmi întoarce violent sunetul în sală. Prea multe geamuri  îl disipă. Un spectacol muzical trebuie echipat cu 16 boxe minim pentru redarea fidelă a timbrului vocal al soliştilor. Atunci când am în sală copii trebuie să exersez  un sonor mai puternic”,  explică maestrul de sunet.

Expert în sunete 

El gestionează în mod frecvent o instalaţie de 8.000 de watt. A avut ocazia însă să lucreze pe sistemul de sonorizare al formaţiei Compact care „scoate” aproape 20.000 de watt.  Toată lumea a fost încântată de sunetul de la concertul AC/DC de la Bucureşti. „Acolo vorbim deja  de o uzină de sunet. Este vorba de 40.000-60.000 de watt, de mixere pornind de la cu 100 de canale în sus şi de cinci-şase sunetişti super profesionişti”, precizează hunedoreanul.

El spune că două boxe de 750 de watt  date la maximum într-un apartament de bloc aruncă instantaneu în aer geamurile, tencuiala de pe pereţi şi timpanele eventualilor auditori.

Sunetiştii şi playback-ul

Ca orice maistru de sunet,  Ioan Rotaru răspunde şi de calitatea playback-ului în spectacole. „Playback-ul este un coşmar pentru sunetist. Am avut experienţe jenante cu mari manelişti care mi-au dat CD-uri zgâriate, stick-uri de memorie cu mp3-uri din care trebuia să scot un sunet de calitate. O singură dată am dat chix, la Brad, când CD-ul lui Daniela Gyorfi a sărit rupând melodia”, spune hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

De unde vine porecla de „Bocsi”?

Din tinereţe, de pe vremea când făceam box. Dar se potriveşte şi acum când mă ocup de boxe.

Cât costă o instalaţie de sonorizare profesionistă?

Preţul porneşte de la 20.000 de euro şi poate ajunge la jumătate de milion de euro.

Ce muzică vă place să sonorizaţi?

Sunt un fan al muzicii anilor ’70-’80. Smokie, Fleetwood Mac, Abba, Alan Parsons Project.

Ce-i place
„Îmi place viaţa de familie pe care o am. Sunt ataşat de soţie şi de fetiţa mea şi îmi place să-i ştiu mereu aproape de mine”  mărturiseşte sunetistul.

Ce nu-i place
Nu îi agreează pe cei superficiali, pe oamenii neserioşi care nu sunt în stare să ducă până la capăt ceea ce încep.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite