PORTRET: Tânărul Dănuţ Budai este pilot de raliu la vârsta de doar 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul, care a debutat recent într-o competiţie automobilistică, visează să calce pe urmele marilor campioni de raliu. Dănuţ Budai povesteşte că a urcat pentru prima data la volanul unui autoturism încă de la vârsta de 10 ani, la îndemnul bunicului său.

Atunci, el a condus pe o distanţă mică, pe câmpurile din zona Hunedoarei, dar sentimentul pe care l-a avut, aflat pe locul şoferului, a fost atât de plăcut încât adolescentul l-a transformat într-o adevărată pasiune pentru automobilism.

De altfel, tatăl său este copilot al unui echipaj hunedorean care participă la campionatele naţionale de raliuri, iar Dănuţ vrea să îi calce pe urme.

„Acum doi ani, tata mi-a construit un boogie (n.r.: o maşină de teren de dimensiuni mici), pe care am învăţat să îl conduc şi care m-a ajutat să capăt încredere la volan. Văzând asta, el s-a decis să îmi construiască un autoturism de curse, cu care pe viitor să particip la competiţii”, a povestit Dănuţ Budai.

Recent, adolescentul din Hunedoara şi-a făcut debutul pe circuitul de la Sibiu, într-una din competiţiile organizate de Federaţia Română de Automobilism Sportiv. A concurat chiar la volanul maşinii Ford Ka, pe care tatăl său i-a transformat-o într-un automobil de raliu.

„Maşinii i-a fost montat un rollbar, adică acele bare metalice care ajută la rigidizarea ei, astfel încât dacă se răstoarnă să nu se zdrobească. Apoi a fost înlocuit scaunul şoferului cu unul de competiţie, construit dintr-o bucată, pentru a da mai multă siguranţă, iar scaunului i-au fost ataşate centuri de siguranţă pentru maşinile de competiţie”, spune elevul, mulţumit că şi-a putut ajuta tatăl la „tunarea” automobilului.

Eforturile făcute şi pasiunea pe care Dănuţ a pus-o în şofat au fost răsplătite pe deplin, pentru că elevul a obţinut locul al doilea la finalul etapei dedicată piloţilor concurenţi la categoria juniori. Este o poziţie cu care Dănuţ Budai se poate mândri, ţinând cont că la vârsta de 14 ani la care s-a înscris la startul competiţiei a fost cel mai tânăr participant.

Viitor automobilistic

Deşi recunoaşte că ar mai avea nevoie de mulţi kilometri de parcurs pentru a se obişnui cu maşinile de competiţie, hunedoreanul spune că, deja, automobilismul i-a intrat în sânge. „Vreau ca pe viitor să ajung campion de raliuri. Însă este destul de dificil şi pentru că acest sport este unul dintre cele mai costisitoare. În automobilism, fără sponsori ai şanse foarte mici de reuşită”, consideră Dănuţ Budai. Elevul – pilot mai adaugă că îşi doreşte să studieze şi să lucreze apoi în domeniul auto, ca inginer mecanic.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost primul traseu pe care ai concurat?
Am concurat pe un circuit cu o lungime de peste doi kilometri, pământ şi asfalt. Am plecat în acelaşi timp cu concurentul meu, dar pe trasee diferite, care se intersectau în zona unui pod. Existau şi riscuri pe traseu, între ele şi acela de a te răsturna cu maşina, dacă greşeai trasele sau intrarea în curbe. Dar nu mi s-a întâmplat, pentru că am condus prudent. Am preferat să nu mă uit la kilometrajul maşinii.
Vei fi un şofer „vitezoman”?
Nu. Poate doar pe circuit o să îmi forţez limitele, dar niciodată pe drumurile publice, pentru că trebuie să dau un exempu bun şi celorlalţi şoferi.

Ce-i place
Unul dintre sporturile preferate ale adolescentului este înotul, pe care l-a practicat timp de cinci ani. Dănuţ Budai mai spune că îi plac filmele de acţiune, iar preferatul lui este „The Fast & The Furious: Tokyo Drift”. De asemenea, elevul şi-a creat propriul blog, pe care scrie despre antrenamentele şi competiţiile la care a participat.

Ce nu-i place
La vârsta de 14 ani, Dănuţ Budai găseşte cu greu lucruri care să îl deranjeze. „Nu îmi plac manelele, deşi nu am nimic cu cei care ascultă această muzică în jurul meu”, spune tânărul. El se arată, uneori, supărat şi atunci când este refuzat de tatăl său, dacă îi cere acestuia să îl ducă la antrenamente. 

Profil:

Născut: 10 decembrie 1995, Hunedoara
Studii: Elev în clasa a noua la Colegiul „Iancu de Hunedoara”
Experienţă: Pasionat de mic de automobilism
Familie: Singur la părinţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite