Atila Kurta are curaj să ia totul de la zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghidat de motto-ul „azi e prima zi din restul vieţii mele”, el a lucrat în mină şi în IT, cât şi pe tehnoredactarea unui ziar, respectiv în domeniul asigurărilor.

Profil:

Născut. 2.03.1968, Petroşani
Studii. Universitatea Tehnică Petroşani
Experienţă. Activitate în domeniile minier, IT, tehnoredactare, agricultură şi asigurări de viaţă
Familie. Căsătorit, doi copii

Viaţa profesională a lui Atila Kurta a început în municipiul Petroşani, acolo unde a terminat facultatea. Ca oricărui tânăr, i-a plăcut mult perioada studenţiei şi consideră că l-a pregătit pentru viaţă.

Prima calificare obţinută a fost cea de inginer electromecanic. A lucrat în acest domeniu un an şi jumătate, timp în care nu a ezitat să coboare în subteran. Chiar dacă şi-a făcut ucenicia în ramura minieră, a vrut mai mult de la viaţă. Prin urmare, s-a reprofilat. Prima sa reconversie profesională o datorează primei sale soţii, care activa în domeniul ciberneticii. „Iniţial, ea a lucrat în Deva, dar ne-am căsătorit şi a venit în Petroşani. Nu a durat prea mult şi s-a întors, cu mine la pachet, atât în reşedinţa de judeţ, cât şi la vechiul ei loc de muncă. Aşa am ajuns să lucrez în sectorul IT”, a declarat Atila Kurta. Cu toate că baza informatică o avea din liceu, a învăţat limbajul de programare de la zero. Cum orice minune nu ţine decât trei zile, activitatea lui Atila Kurta ca programator a respectat acest principiu şi a durat doar trei ani. În 1997, a intrat în presă ca tehnoredactor. A învăţat la locul de muncă cum se face pagina unui ziar, iar de data aceasta minunea a fost mai îndelungată: a lucrat ca tehnoredactor la ziarul „Cuvântul Liber” timp de nouă ani.

De la calculator, la ciuperci

Pasionat de ciuperci, în urmă cu trei ani a vrut să pună pe picioare o afacere. Pentru că intenţiona să cultive aceste delicatese la nivel industrial, a întocmit un proiect SAPARD pentru care a obţinut finanţare. A cumpărat teren lângă Măgura Uroiului, dar norocul nu a fost de partea lui. „Un arheolog m-a împiedicat să-mi duc afacerea la bun sfârşit, pentru că zona este considerată sit istoric. Nu am avut ce face decât să mă conformez şi să opresc investiţia. Chiar dacă toată această treabă s-a întâmplat în acelaşi an, 2007, nu m-am descurajat şi am mers mai departe”, a adăugat hunedoreanul.
S-a reorientat pe domeniul asigurărilor de viaţă, unde este consilier financiar profesionist. Spune că niciodată nu i-a fost uşor să ia totul de la zero, pentru că fiecare nou job l-a considerat o provocare. Merge pe principiul că o dată la zece ani este bine să-ţi schimbi locul de muncă. Consideră că dacă ai deschidere spre ceea ce înseamnă nou poţi reuşi. Dovadă stă nu doar viaţa sa profesională, ci şi cea familială. După  despărţirea de prima soţie, s-a recăsătorit şi cu actuala nevastă are un al doilea copil, o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri


Din toate domeniile în care aţi activat, în care v-a plăcut să lucraţi cel mai mult?
În cel actual. Spun asta pentru că asigurările de viaţă sunt ca o călătorie cu barca. Simt că pot ajuta oamenii cu adevărat, deşi este un ajutor greu de oferit. Fac parte din prima generaţie de consilieri financiari profesionişti din compania în care lucrez şi asta înseamna 18 oameni, dintre care doar nouă lucrează efectiv ca şi consilieri de asigurări.

Aveţi asigurare de viaţă?
Da, am cinci, dar tot nu e suficient, pentru că am multe priorităţi în viaţă şi aş vrea să asigur cât mai multe dintre ele.

Au moştenit copiii gândirea tatălui?
Nu mă pot pronunţa, pentru că sunt încă mici. Pot spune doar că baiatul, care are 13 ani şi se află în Austria, a luat şi el totul de la zero în ceea ce priveşte limba germană. Fetiţa are doar patru ani şi jumătate.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii care ştiu ce vor, indiferent despre ce anume este vorba, care se pricep să ia decizii. În actualul meu job întâlnesc foarte multe persoane care pur şi simplu nu au idee ce vor de la viaţă”, a spus Atila Kurta.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciuna şi prostia. Totodată, nu-mi explic cum într-un secol în care informaţia este cuvântul de ordine, oamenii sunt tot mai necomunicativi, refuză o discuţie înainte de a începe, spun nu din start”, a spus Atila.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite