Alexandru Popa vrea o carieră de arhitect
0
Premiat la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale, Alex este acum elev în clasa a şaptea la Liceul de Arte din Deva, dar vrea să devină arhitect.
Profil:
Născut. 07.05.1995, Deva
Educaţie. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismud Toduţă”, elev în clasa a şaptea
Performanţă. Premiul întâi la o competiţie internaţională, finalizată printr-o expoziţie londoneză
Familie. Trei surori, Bianca, Teodora şi Andrada
Dacă îl laşi toată ziua cu echerul, compasul şi raportorul în mână, fără îndoială că Alex nu se va plictisi. E în stare să migălească ore în şir la diferite reproduceri în creion, aşa cum a făcut şi cu una dintre ultimele lucrări, pe care a realizat-o după o imagine a celebrei Taj Mahal.
„Practic, am copiat-o după o fotografie. Ceea ce am făcut eu, a fost să dublez toate dimensiunile, pentru a realiza desenul meu la o scară mai mare decât sursa mea de inspiraţie”.
Ca stil arhitectonic, cel mai mult îi plac lui Alex clădirile din Germania, deveanul fiind impresionat mai ales de catedrale. Totuşi, printre favoritele lui se numără şi biserica Sfântul Mihail, din Cluj-Napoca. Modest, Alex nu vorbeşte prea mult despre el. Spune că părinţii l-au susţinut întotdeauna, chiar dacă meseria lor de economişti nu prea are tangenţă cu arta sau cu arhitectura.
„Conştiincios şi talentat”
Dacă vrei să afli cu orice preţ ceva în plus, mare parte a detaliilor le poţi „dezgropa”, de la sora lui Bianca, pe care „a aşteptat-o” un an, pentru a studia vreme de opt ani în aceeaşi clasă.
Fetiţa îl consideră „tăcut, conştiincios şi talentat”. De când au mers pentru prima oară la şcoală şi până în ziua de azi, Alex şi-a făcut temele împreună cu sora sa. Faptul că s-au avut alături unul pe altul este şi motivul pentru care nu a fost niciodată nevoie de meditaţii, iar Alexandru a reuşit performanţa de a încheia fiecare an şcolar cu media 10 pe linie. În ceea ce priveşte arhitectura, elevul, care a fost premiat la o mulţime de concursuri de desen naţionale şi internaţionale, spune că s-ar mai putea face câte ceva pentru estetica oraşului în care locuieşte.
Excursie în Marea Britanie
„Ar merge şi altfel faţă de ceea ce avem acum în Deva. Clădirile noi care se construiesc, susţine elevul de clasa a şaptea, sunt mai frumoase decât ceea ce se realiza în trecut, iar ce e foarte interesant sunt tehnologiile verzi, generatoare de energie, apă caldă şi căldură”.
Printre distincţiile pe care le-a obţinut se numără premii la competiţiile „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună”, „Joy of Europe”, concursurile de desen organizate cu ocazia serbărilor Marii Uniri, dar şi competiţii de artă plastică pe teme de ecologie. „Cel mai important este concursul de la Londra, la care am câştigat premiul întâi şi o excursie în Anglia, la deschiderea expoziţiei.” După ce va termina clasa a opta, Alexandru vrea să studieze arhitectura la Cluj-Napoca.
Întrebări şi răspunsuri
Care sunt pentru tine cele mai importante caracteristici ale unei locuinţe?
Confortul şi eficacitatea. Cred că acestea trebuie să primeze. Sunt foarte utile panourile solare, de exemplu. Avem şi noi la ţară, însă doar unul, aşa că nu are o capacitate suficientă pentru a asigura permanent apa caldă.
În afara concursurilor de desen, mai participi şi la alte competiţii?
Am fost la olimpiadele de limba şi literatura română, dar şi la concursurile organizate pe tema educaţiei civice.
Ce-i place
„Să călătoresc, să desenez, îmi plac spaghetele şi alimentele fast-food”, a recunoscut deveanul.
Ce nu-i place
„Nu îmi plac mâncărurile care au în compoziţie cu mazăre şi lucrurile făcute în bătaie de joc”, a mai spus Alexandru.