Alexandru Dubar, elev în clasa a XII-a, vrea să fie inginer aero-spaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Dubar
Alexandru Dubar

Pasionat de fizică, matematică şi chimie, tânărul a fost admis la cinci universităţi din Anglia.

Profil:

Născut. 24.09.1991, Deva
Studii. Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Decebal”
Experienţă. Premii la olimpiade de matematică, fizică şi chimie
Familie. O soră mai mare

Rădăcinile pasiunii sale pentru tot ceea ce înseamnă inginerie se află în familie. Din părinţi ingineri, Alexandru Dubar vrea să ducă tradiţia mai departe, însă la un nivel superior. Visează să ajungă inginer aero-spaţial şi a făcut deja primii paşi pentru ca dorinţa sa să devină realitate. Elev în clasa a XII-a, tânărul a fost admis la cinci universităţi din Anglia. „M-am înscris la mai multe centre pentru a fi sigur de succes, mai ales că a fost concurenţă, aproape cinci candidaţi pe un loc. Am fost admis la toate, însă am ales să rămân la Universitatea din Sheffield, pe care o consider cea mai bună”, a spus Alexandru.

A ajuns în Anglia datorită mediilor obţinute în anii de liceu, rezultatelor de la diferitele concursuri şcolare la care a participat, precum şi competenţei lingvistice atunci când vine vorba de engleză. Pentru a avea toate acestea, şcolarul a muncit încă din clasa a VI-a, când a avut prima tangenţă cu fizica.

Este îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă fenomene şi experimente. Cum fizica nu poate fi studiată fără matematică şi chimie, Alexandru a dat tot ce a avut mai bun şi la aceste materii. În 2007 a obţinut locul I la concursul naţional de matematică aplicată „Adolf Haimovici”, iar anul acesta s-a clasat pe primul loc la olimpiada de fizică, etapa judeţeană. În prezent, se pregăteşte pentru etapa naţională a competiţiei. „Dacă pentru unii asemenea materii sunt complicate, pentru mine e altfel. Au o legătură strânsă unele cu altele şi o logică bine stabilită”, a adăugat olimpicul.

Dezamăgit de România

Iniţial, Alexandru Dubar a vrut să studieze ingineria aero-spaţială în România, însă când a realizat că nu are şanse de afirmare, a renunţat şi s-a hotărât să plece peste hotare. Consideră că deşi şi-ar putea continua studiile în ţară, ulterior nu şi-ar găsi un job pe măsură.

„Un cercetător care lucrează în România câştigă foarte puţin. Nu vreau acest viitor, îmi doresc unul mai bun, unul în Europa de Vest”, a mărturist adolescentul. Deşi este singurul băiat al familiei, părinţii şi prietenii îl sprijină în tot ceea ce face. Colegii îl văd la întâlnirea de zece ani venind la şcoală cu o rachetă sau cel puţin aterizând în curtea liceului cu un avion. „Sper ca la un moment dat să construiesc un motor de rachetă sau de navă spaţială îmbunătăţit faţă de cele actuale, unul care să reducă timpul de deplasare şi consumul de la Pământ către Lună”, a mai spus Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Nu-ţi pare rău că din luna octombrie vei pleca din România?
Nu. Regret acest lucru doar din punctul de vedere al prietenilor pe care-i am aici şi al familiei. În rest nu am pentru ce să mă gândesc de două ori în ceea ce priveşte plecarea în Anglia.
Ai vizitat vreodată universitatea unde vei învăţa?
Nu am văzut-o, însă ştiu multe lucruri de la un prieten din Hunedoara, care este student în anul I acolo.
Ţi s-a întâmplat vreodată să experimentezi ceva la fizică sau chimie şi să ai parte de surprize neplăcute?
La fizică am făcut vreo 50 de experimente pe partea de electricitate, termodinamică şi optică, însă nu am păţit niciodată nimic. La fel şi la chimie, nu mi-a explodat nimic în laborator.

Ce-i place
„Îmi place să mă uit la filme SF şi să navighez pe Internet pentru a afla cât mai multe informaţii despre ingineria aero-spaţială. Îmi place istoria, pentru războaiele şi intrigile care au avut loc ”, a spus Alexandru.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să citesc, decât să lecturez o carte mai bine rezolv o problemă de fizică. Nu-mi place că la şcoală suntem puşi să învăţăm o grămadă de lucruri inutile, avem o programă încărcată cu foarte multe detalii care nu au aplicaţie în viaţa de zi cu zi”, a spus Alexandru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite