Hunedoara: Trasee cu enigme în Ţara Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Trasee cu enigme în Ţara Haţegului
Hunedoara: Trasee cu enigme în Ţara Haţegului

Excursia pe un sector poate dura până la patru ore, iar la final turiştii pot fi premiaţi dacă dezleagă ghicitorile propuse.

Unul dintre misterele de dezlegat pe parcurs este legat de turnul din piatră de la Mălăieşti, care nu are uşi, ci numai ferestre.

Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR) în parteneriat cu Asociaţia de Turism Retezat şi Primăria Salaşu de Sus a anunţat, în această dimineaţă, că a amenajat un traseu cu enigme în masivul Retezat. Traseul, în circuit, începe la Centrul de Vizitare Nucşoara şi poate fi străbătut pe jos în 3-4 ore. El a fost conceput pentru cei care trec prin comuna Sălaşu de Sus sau petrec mai multe zile în Ţara Haţegului.

Secretul turnului fără uşi  

Dificultatea parcursului este mică, pentru a fi accesibil turiştilor de orice vârstă. Traseul enigmelor include ghicitori, poveşti şi legende, iar ca să găseşti răspunsul la enigma de pe un panou, trebuie neapărat să ajungi la următorul. Una din enigme este legată de existenţa, lângă satul Mălăieşti, a unui turn de piatră fără uşi, doar cu  ferestre situate sus, la etaj.
Turiştii care vor ghici ce rol avea construcţia şi pe unde intrau oamenii în turn, vor primi un premiu la finalul traseului, la Centrul de Vizitare Nucşoara. Administraţia Parcului avertizează adrumeţii să fie echipaţi corespunzător, cu încălţăminte sport, comodă, antiderapantă, hanorac de ploaie, sticle cu apă şi vitamina C pentru a preveni febra musculară şi reaminteşte că încalţămintea cu toc înalt sau platformă, dar şi plasele sau poşetele sunt contraindicate.

Primul traseu, amenajat acum nouă ani

Traseul cu enigme „Natură, oameni şi istorie” a fost finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat, MOL Romania şi Administraţia Parcului Naţional Retezat. Acesta face parte din proiectul „Voturi, copii şi flori pentru Retezat”, susţinut prin programul „Spaţii verzi”. Purtătorul de cuvânt al APNR, Florina Crişan, a declarat pentru Adevărul de Seară că primul traseu a fost amenajat în Retezat în urmă cu nouă ani.

Traseul cu enigme are o dificultate mică, astfel încât este accesibil inclusiv bunicilor care vor să urce pe munte împreună cu nepoţii.
Florina Crişan, purtător de cuvânt APNR

Sloganul pentru preîntâmpinarea distrugerilor este: Nu lăsăm nimic după noi, doar urma paşilor noştri!
Zoran Acimov, directorul APNR

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite