Hunedoara: Denisa Hanganu, violonistă de excepţie la 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţa a început să cânte în urmă cu mai puţin de trei ani, iar de atunci a obţinut premii la toate competiţiile naţionale şi internaţionale la care a participat.

PROFIL

Născută: 29.07.1998


Educaţie: Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara, clasa a IV-a


Performanţă: Premiul de excelenţă la „Festivalul Bach”, de la Cluj-Napoca

Pentru părinţi, care spun că Denisa a fost copilul pe care l-au aşteptat ani în şir, fetiţa este o mică minune. Niciun efort nu este prea mare, spun ei şi adaugă că fac tot ce le stă în putere pentru ca micuţei să nu-i lipsească nimic. „De altfel, Denisa este un copil foarte modest, a mărturisit Ramona Hanganu, mama violonistei de numai 10 ani. Dacă o întreb ce îşi doreşte, ea spune că nu are nevoie de nimic, că are tot ce-i trebuie.”

Talentul, moştenire de familie


Fetiţa a moştenit talentul pentru vioară de la tatăl său, care a studiat şi el timp de şapte ani, tot la Şcoala de Muzică din Hunedoara, acelaşi instrument. Toată familia susţine, însă, că tatăl fetei nu avea talentul acesteia, aşa că decizia lui de a nu mai studia vioara li se pare tuturor justificată. Mai mult, tot scormonind trecutul pentru a descoperi de unde vine dragostea pentru muzică a fetiţei, familia Hanganu a descoperit, tot pe linie paternă, o mătuşă care a absolvit Conservatorul şi care a profesat până anul trecut, când avea nici mai mult, nici mai puţin decât 73 de ani.

Prea mică pentru un concert la Sibiu


Denisa a câştigat primul premiu la Concursul Naţional „Timotei Popoviciu”, când era în clasa a doua şi începuse să studieze vioara de numai câteva luni. „Am avut probleme cu ea, atunci, pentru că era şi un concert la care am vrut să mergem, iar la casa de bilete mi s-a spus: ,,Doamnă, nu puteţi intra cu copilul! Fetiţa e prea mică. Se va plictisi şi va începe să plângă". Abia când le-am spus că venim tocmai de la Hunedoara şi că Denisa e înscrisă în concurs au acceptat să ne vândă bilete”, a povestit, amuzată, mama violonistei, care adaugă că, în timp ce alţi copii nici nu ştiu să pronunţe numele compozitorilor sau nu au auzit deloc de ei, Denisa le cunoaşte piesele şi le cântă pe de rost.

Recital pentru păpuşi


Pentru a ajunge la performanţă, Denisa exersează, după orele de la clasă, cel puţin trei ore în fiecare zi, la vioară. Spune, că îi place şi, din acest motiv, orele de repetiţii nu i se par o corvoadă. Şi pentru că până acum autorităţile locale nu au găsit posibilitatea de a le oferi copiilor talentaţi de la Şcoala de Muzică ocazia să cânte pentru un public adevărat Denisa le cântă păpuşilor. “Le înşiră pe toate, frumos, pe pat şi ia la rând compoziţiile preferate”, a povestit Ramona Hanganu. “De fapt, jocul de-a muzica a început când Denisa avea numai câţiva anişori şi am văzut-o, pentru prima oară, cântând cu un beţişor la o paletă de tenis”, a  adăugat mama fetiţei.

Întrebări şi răspunsuri:


Unde ai găsit o vioară pentru statura ta?
Am făcut comandă specială la o companie din Târgu-Mureş, care face asemenea viori pentru export, unde instrumentul se studiază chiar şi la grădiniţă. Pentru că eu sunt mai scundă şi aveam braţul scurt viorile de la şcoala de muzică îmi veneau mult prea mari, aşa că am comandat-o pe a doua, în ordinea mărimii. Apoi am comandat una mai mare, iar acum sunt la a treia vioară, pentru că am mai crescut puţin”, a declarat râzând, Denisa.

Care este visul tău?
Să merg să ascult Filarmonica din Viena. Părinţii mei mi-au promis că vom face asta împreună. Nu ştiu dacă vom reuşi anul acesta, însă dacă nu, la anul este aproape sigur că vom merge în Austria.

ce îi place
Micuţei violoniste îi place să facă drumeţii alături de familia ei, să meargă iarna în vacanţă la munte, iar vara la mare, dar şi să se joace în curtea bunicii din Valea Seacă. Prăjitura preferată a Denisei este tiramisu.

ce nu îi place


Fetiţa este foarte sensibilă şi nu îi place să audă pe cineva vorbând urât. “Dacă se întâmplă asta afară când e la joacă, împreună cu alţi copii, vine sus, în casă şi îmi spune să închid geamul”, a povestit mama Denisei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite