Episod tip Discovery la Deva: Ritual de eliberare a unei păsări de pradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul eliberării: Dorin Cărăbeţ dezleagă şnurul care ţine pasărea captivă
Momentul eliberării: Dorin Cărăbeţ dezleagă şnurul care ţine pasărea captivă

Un hunedorean a salvat un vultur-şorecar găsit în agonie în mijlocul unui drum de ţară. Pasărea a fost îngrijită două luni de zile, timp în care i s-a implantat într-o clinică veterinară o tijă metalică într-un picior.  După ce vulturul şi-a revenit,  Dorin Cărăbeţ a redat păsării de pradă libertatea dezlegând laţul care o ţinea captivă.

Din sutele de păsări de pradă care pier ucise de civilizaţie, una a fost salvată. În aparenţă, un gest mărunt. În realitate, o bătaie de cap enormă suportată numai pentru că hunedoreanul Dorin Cărăbeţ, expert în îngrijirea păsărilor sălbatice,  s-a predat necondiţionat fascinaţiei naturii. Povestea vulturului-şorecar este demnă de un episod pe Discovery. Un cuplu din Valea Jiului a găsit acum două luni pasărea zăcând în agonie în mijlocul unui drum de ţară. Nu au ştiut cum să o ajute şi aflând de pe Internet de asociaţia ecologică Peregrinus a lui Dorin Cărăbeţ i-au cerut acestuia sprijinul. “O aripă lovită, un picior complet fracturat şi primele semne ale tricomonozei, boală care este fatală dacă nu se tratează repede. Aşa se prezenta pasărea când mi-a fost adusă”, spune hunedoreanul.

“Doctorul Natură” intervine

Vulturul-şorecar a fost operat, “free taxes”,  de medicul veterinar Constantin Mihăilă. “Reconstituirea piciorului rupt a durat o oră. Am înlocuit osul rupt cu o tijă metalică. A fost o intervenţie de fineţe pentru că la păsări orice abatere de la dozajul corect al anestezicului şi tratamentul cu antibiotic de după operaţie prezintă riscuri mărite”, spune medicul.

Foto 4

Medicul veterinar Constantin Mihăilă examinează vulturul rănit

Pacientul înaripat cere zilnic carne

De aici, îngrijirea păsării de pradă a fost preluată de Dorin Cărăbeţ. Ca să îşi revină, prădătorul aerian s-a dovedit a fi şi un mare gurmant. “Zilnic a trebuit să-i pregătesc păsării un meniu din care nu a lipsit niciodată doza de 100 de grame de carne. Un răpitor ca vulturul-şorecar este super-carnivor şi nu poate trăi fără aportul caloric al cărnii”, spune expertul.

Eliberarea

Ultimul act al acestei misiuni de salvare impune ca regulă eliberarea păsării din captivitate.  După gestul simbolic al dezlegării laţului de la gâtul păsării, Dorin Cărăbeţ a dat ultimul impuls prădătorului care a dispărut în zare. “Pasărea a plecat din mâna mea demonstrând un zbor viguros, semn că s-a restabilit complet. Ştiu că orgoliul de răpitor al vulturului-şorecar nu îi permite să-mi mulţumească, dar sunt mulţumit că am putut face ceva pentru natură”, spune Dorin Cărăbeţ.

Foto 2

La câteva secunde după eliberare, vulturul se obişnuieşte din nou cu libertatea pe o ramură de copac

image

Vulturul-şorecar s-a pierdut în zare

Cât costă salvarea unui vultur?

Întreaga operaţiune de salvare a păsării a costat aproximativ 800 de lei, din care partea medicală a fost de 700 de lei, iar diferenţa a fost cheltuită pentru meniul carnivor  zilnic al vulturului. Vulturul-şorecar este o specie rară,  ocrotită de lege.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite