Inventatorul hunedorean al deceniului, Corneliu Birtok-Băneasă, este om de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a demonstrat tot ce era de demonstrat în domeniul inventicii, hunedoreanul Corneliu Birtok Băneasă a făcut pasul decisiv pentru a valorifica filtrele de aer inventate de el: a devenit om de afaceri.

Compania „Air Power by Cornelius” SRL , proprietatea  lui Corneliu Birtok-Băneasă,   inventatorul unei serii de filtre de aer care îmbunătăţesc randamentul motoarelor de automobil există de circa o lună de zile.  „Afacerea mea porneşte într-un spaţiu de 300 de metri pătraţi, cu o investiţie de 20.000 de lei, la o capacitate de producţie de 1000 de filtre de aer produse pe lună”, spune inventatorul. Imediat după obţinerea acreditării de la Registrul Auto Român, filtrele de aer produse la Deva vor fi comercializate legal. Acreditarea certifică că invenţia lui Corneliu Birtok-Bănească nu are efecte negative asupra motorului de automobil.

Am comenzi din Noua Zeelandă, Germania, Ungaria şi România care depăşesc deja capacitatea de producţie iniţială. M-am bazat pe această cerere atunci când am decis să încep afacerea în plină criză”, spune Corneliu Birtok-Băneasă. Costul unui filtru la producător, funcţie de tip, începe de la 280 de lei.

Cine este inventatorul Corneliu Birtok Băneasă?

În acest an, hunedoreanul s-a întors din nou cu medalia de aur de la Salonul Internaţional de Inventică de la Moscova. Dincolo de aurul rusesc, Corneliu Băneasă, supranumit „Air By Corneliu”, a obţinut din partea World Intellectual Property Organization (WIPO), premiul pentru cel mai bun inventator. „Este un premiu care mă onorează. Mai ales că un astfel de premiu din partea WIPO se acordă unui inventator numai o dată în viaţă. Am avut emoţii, mai ales dacă mă gândesc că au fost peste 1.200 de invenţii prezentate la salonul de la Moscova”, a declarat Băneasă.
Invenţia hunedoreanului, a fost premiată anul trecut cu aur şi la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.   Filtrele de aer ale hunedoreanului, care a absolvit în acest an Facultatea de Inginerie din Hunedoara, au fost implementate pe 20 de tipuri de autovehicule cu diferite motorizări. Autoturismele au fost monitorizate timp de 36 de luni, testele de laborator fiind realizate la Facultatea din Hunedoara. Băneasă este singurul inventator român din baza de date Ferrari. Prima invenţie a avut-o la 15 ani şi a aplicat-o pentru a îmbunătăţi randamentul motorului de pe Dacia familiei. După acestă reuşită a lucrat la invenţia sa opt ani, în garajul casei. În cariera sa de inventator,  la numai 32 de ani, Corneliu Birtok-Baneasă a obţinut peste 20 de titluri naţionale şi internaţionale la inventică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite