Părinţii a 25 de elevi din Hărţăgani riscă amendă dacă nu-şi trimit copiii la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii elevilor de gimnaziu din Hărţăgani sunt nemulţumiţi că se închide şcoala în localitatea lor. Ei nu îşi lasă copiii să facă o navetă de peste opt kilometri la Băiţa. Autorităţile spun că oamenii riscă amenzi dacă copiii lor nu vor fi lăsaţi să meargă la ore.

Peste 40 de părinţi din localitatea Hărţăgani sunt nemulţumiţi că autorităţile au decis închiderea claselor de gimnaziu din localitate. Douăzeci şi cinci de copii din clasele V-VIII  sunt  nevoiţi de luni  să facă o navetă zilnică de opt kilometri până la şcoala din Băiţa. Revoltaţi,  părinţii le-au interzis copiilor să meargă la şcoală. Ei au luat cu asalt ieri după-amiază sediul Inspectoratului Şcolar cerând anularea deciziei de închidere a gimnaziului. Maria Danciu spune că pe  copiii ei naveta la şcoala din Băiţa îi va epuiza fizic. „Copilul trebuie să se trezească cu noaptea în cap. Sunt peste patru kilometri de făcut pe jos dus-întors până în locul unde vine microbuzul şcolar. Anul viitor, cel de-al doilea copil al meu intră într-a V-a  şi mă doare sufletul că va trebui şi el, cât e de mic, să umble kilometri întregi, iarna pe ger, ca să facă şcoală.  Am cerut domnilor de la inspectorat să nu închidă gimnaziul. Nici nu ne bagă în seamă”, spune Maria Danciu. Oamenii sunt hotărâţi să  meargă cu cererea lor până la Bucureşti. În plus, toată comunitatea s-a arătat dispusă să plătească timp de un an salariile celor cinci profesori care ţineau orele la Hărţăgani.

image

Părinţii au primit un refuz total: şcoala se va închide

Naveta sau amendă
Şeful Inspectoratului Şcolar al judeţului  Hunedoara,  Alexandru Lăutaru, spune că nu există nici o şansă ca gimnaziul să mai funcţioneze. „ Nu avem buget să mai plătim salariile celor cinci profesori de acolo. Circa 250.000 de lei pe an. Iar ideea asta ca părinţii să dea banii pentru  leafa profesorilor este utopică”, spune Alexandru Lăutaru. El a mai precizat că părinţii vor fi amendaţi, iar copiii vor putea avea nota scăzută la purtare dacă boicotul orelor va continua

Cât e amenda?

image

Alexandru Lăutaru, inspector şcolar general ISJ Hunedoara

Potrivit lui Alexandrul Lăutaru amenda pe care un părinte poate să o primească pentru că refuză dreptul la educaţie al copilului său începe de la 500 de lei. Totodată, în aceste cazuri, poate interveni şi Direcţia pentru Protecţia Copilului care, de la caz la caz,  are dreptul de a da copilul în plasamanet pentru a putea continua şcoala.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite