SUCCES STORY: O afacere deveană în care profitul vine după legea ruletei ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unicul supermarket de flori din Vestul ţării este la Deva: la fiecare aprovizionare comerciantul pierde sute de flori, iar marfa este aprovizionată prin licitaţie online la bursele florilor din Olanda, Israel şi Ungaria. Citeşte ce costuri presupune demararea unei astfel de afaceri!

La Deva, există,  cu statutul de unicat în partea de Vest a României, un angro de flori.  Varietatea copleşitoare de culori, sortimente, tipuri şi dimensiuni  florale se transpune pe retina clientului într-o ofertă similară cu a unui supermarket. Un supermarket floral.  Fiind o marfă extrem de volatilă, gândul că mii de flori din oferta “la zi” a magazinului vor deveni deşeu în 24 de ore ridică mai multe întrebări: de ce şi cât de rentabil mai este să vinzi flori la acest nivel  dacă perisabilităţile bat spre un sfert din fiecare transport.

“Nici nu vreau să ştiu cât se aruncă”

Mihaela Cutinici este proprietarul afacerii. Referitor la pierderile avute domnia sa aplică “politica ştruţului”:   nu vrea să ştie amănunte.   “Din cauză că iubesc florile nu am avut niciodată curiozitatea, ce mi se pare morbidă, de a ştii exact cât se aruncă.  Ştie contabilul meu dacă îl întreb. Oricum, la fiecare transport, sute de de ghivece şi sute de fire de flori devin deşeu. Nu am putut niciodată să reglez raportul cerere şi ofertă ca să evit acest genocid floral”, spune Mihaela Cutinici.

image

Valuri florale

Comerţ stil ruletă rusească

Fiecare TIR cu flori care vine la supermarket e similar cu un salt în gol cu capul înainte. “Mi-am construit afacerea în afara conceptului de comandă fermă. Adică nu aduc flori precomandate.  Din cauza perisabilităţii crescute a mărfii, aprovizionarea devine pentru mine un fel de ruletă rusească.  Nelucrând  pe ideea de comandă fermă,  care mi-ar ţine magazinul mai tot timpul gol, eu pornesc invers:  aduc florile, umplu magazinul şi aştept clienţii.  Ei vin, văd că au de unde alege şi actul comercial se consumă cu un randament foarte bun. Pentru cei care vor să intre în acest fel de afaceri le dau un sfat: să nu încerce aşa ceva acasă. Cu acest stil am cunoscut la început şi rateuri răsunătoare în sensul că am rămas cu marfa pe stoc şi într-o săptămână am pierdut 300 de milioane de lei. Eu aprovizionez în principal judeţele Alba, Gorj şi Hunedoara, dar am clienţi şi din alte părţi. Am devenit un centru floral pentru această regiune a ţării, sunt cunoscută  în breaslă şi stăpânesc bine  informaţiile care vin din piaţă”, explică Mihaela Cutinici.

Bursa florilor la un click distanţă

Serele româneşti nu mai produc la această oră decât două tipuri de flori: petunii şi muşcate. Din păcate preţul acestora este cu 30 la sută mai mare decât a florilor similare din import. Prin urmare, firma doamnei Cutinici a devenit importator direct şi achiziţionează marfa la bursele florilor din Olanda, Israel şi Ungaria. “Preţul se schimbă la fiecare minut.  Aşteptăm oferta cea mai bună şi atunci lansăm comanda de cumpărare. Câteodată pierdem ocazia preţului minim şi trebuie să aşteptăm altă ocazie.  Florile ne sunt livrate în TIR-uri cu instalaţie frigorifică în maxim trei zile”, declară Mihaela Cutinici.

De la garoafă la "Heliconia" din Pacific

Ca normă,  în supermarketul floral se găsesc circa 176 de tipuri de plante, inclusiv comestibile (tufe de căpşuni, kiwi, mure, zmeură).  Puse la rece,  – 6 grade Celsius, aşteaptă clienţii 6000 de fire de trandafiri, 2000 de frezii şi 15.000 de garoafe. Între acestea tronează exotica “heliconia”, originară din insulele Oceanului Pacific, care costă 25 de lei firul. La polul opus, se oferă clasica garoafă pentru doar 0,5 lei per fir.

Parametrii afacerii

Pierderile în afacerea cu flori se ridică la circa 20-25 la sută la fiecare transport.  Pentru a demara o astfel de afacere ai nevoie de circa 200.000 de lei şi un spaţiu climatizat de peste 400 de metri pătraţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite