FLASH: Top 10 balcanisme surprinse pe străzile oraşului Deva FOTOREPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbim de balcanism şi înţelegem că e un termen depreciativ, dar avem o problemă atunci când trebuie să-l arătăm cu degetul. Şi asta pentru că balcanismul nostru stă în detalii. ADEVĂRUL vă prezintă mostre de balcanism stradal aşa cum ar fi ele percepute imediat de ochiul  unui turist occidental aflat în trece prin Deva

Balcanismul stradal are multe trăsături negative. Inestetica, ideea de risipă, vandalizare, puţină prostie şi vacuum-ul de civilizaţie sunt doar câteva dintre ele. Facem precizarea că „vânătoarea” de balcanisme s-a făcut pe un traseu care a cuprins zone centrale din oraş, acolo unde ele sunt expuse privirii unui număr foarte mare de oameni.

LOCUL 10

image

GYPSY COUNTRY. În România trăieşte cea mai mare comunitate de ţigani din Europa. Prezenţa costumaţiilor specifice acestei minorităţi pe stradă e un semnal evident pentru un străin că se află la porţile Levantului. Fireşte, astfel de scene sunt exportate şi străzilor din Franţa şi Italia, dar acolo asocierea cu ideea de balcanism este exclusă pentru simplul fapt că ţiganii români sunt o apariţie de ultimă oră şi se pare efemeră în peisajul Occidental.

LOCUL 9

image

VALURILE DN 7. Aspect din Drumul Naţional numărul şapte, zis şi DN 7. Cuvintele sunt de prisos, atâta timp cât ochiul vede valurile de asfalt care fac traficul rutier pe această arteră vitală aproape impracticabil.

LOCUL 8

image
image

DETALIU

ŞOPRUL DE LÂNGĂ BLOC. Ca niciunde în altă parte a spaţiului UE, românii îşi trag câte o şandrama lângă colţul blocului. Un devean „întreprinzător” şi-a îngrădit cu un gărduleţ rustic un spaţiu din zona verde şi a  depozitat „în curte” mese, dulapuri şi geamuri. Probă clasică de balcanism.

LOCUL 7

image

EPAVE. Desigur, în ultimii ani, la Deva s-au construit mai multe spaţii de joacă pentru copii.  Moderne şi vopsite în culori vii. Balcanismul începe cu bâta celor care încep să le distrugă. Aici un leagăn pe care cineva s-a răzbunat crunt fără motiv.

LOCUL 6

image

LA PĂMÂNT.  Este o tăblie smulsă din pământ de furia absurdă a balcanicului.  Vandalizarea este una din „mărcile înregistrate” ale balcanismului. Coşuri de gunoi, bănci, indicatoare cad pradă cu prioritate. Pereche cu acest balcanism, este cel al autorităţilor publice care întârzie luni şi ani repararea distrugerilor.

LOCUL 5

image

THRILLER COMERCIAL. Complex comercial plasat central. Aspectul sordid deprimă ochiul. Cât ar fi costat în bani şi manoperă camuflarea geamurilor cu o hârtie policoloră ca să scape imaginea de eticheta de balcanism? Un fleac,  mereu prea scump !

LOCUL 4


OAMENII SUBPĂMÂNTULUI.  Tipul „homeless”-ului balcanic îşi face veacul prin centrul oraşului şi locuieşte nici mai mult nici mai puţin decât în zona rezidenţială a Devei.

image

LOCUL 3

image

RISIPĂ. Agentul termic pierde zestrea sa scumpă de căldură din cauza proastei izolări a ţevilor antedeluviene. Amatorii unor băi de abur „outdoor” pot să se desfete pe Calea Zarandului, cât timp mai ţine gerul.

LOCUL 2

image

COMUNITARU’. Pentru ochiul vesticului, una din cele mai şocante mostre de balcanism este câinele comunitar. Nu unu, nu doi, ci zeci aşa cum se pot vedea în fotografia făcută pe un spaţiu public din Cartierul Gojdu.

LOCUL 1

Pe locul unu am decis să punem două balcanisme, pentru că alipite, ele dau cumva, definiţia acestui concept la Deva

image

CUŞCA CÂINELUI. Spiritul românesc s-a născut la ţară. Cum nu se poate mai adevărat. Şi pentru că la oraş omul modern nu prea mai are unde să-şi ţină câinele la bloc ce face el? Aduce satul la oraş ! Se poate vedea în fotografie o cuşcă de câine echipată ca la carte construită pe domeniul public lângă o arteră deveană de mare circulaţie. În momentul fotografierii, „locatarul” nu era acasă.


FĂRĂ CUVINTE. Anunţul se poate citi deasupra unui întrerupător de pe scara unui bloc din Deva.

image

Cunoaşteţi şi alte mostre de balcanism?

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite