DOSARE ADEVĂRUL DE SEARĂ: Ce se întâmplă cu hunedorenii care dispar de acasă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Harhătă.
Maria Harhătă.

În 15 octombrie 2010 eleva Maria Harhătă a dispărut de acasă. Tânăra a fost găsită după o lună la Bucureşti, ca membră a unui grup MISA. Cazul tinerei din Hunedoara este până la urmă unul fericit. Poliţiştii dau exemple de hunedoreni dispăruţi care fie au fost ucişi, fie au devenit boschetari sau pur şi simplu nu au mai fost găsiţi niciodată.

Dispariţia elevei Maria Harhătă şi-a consumat prologul în primăvara lui 2010 când a plecat de acasă, fără voia mamei sale, pentru a participa la tabăra yoghinilor MISA de la Herculane. Pe fondul răcirii relaţiilor sale cu familia, la 15 octombrie 2010 tânăra a dispărut de acasă. Poliţia a dat-o în căutare naţională. După o lună, Maria Harhătă a fost găsită într-o locuinţă din Bucureşti ca membră a unei grupări MISA. Cazul elevei este până la urmă unul fericit. În alte cazuri, deznodământul a fost tragic.

Nu au mai fost găsiţi în viaţă

O crimă sau un accident fatal duc de multe ori la identificarea unei persoane dispărute. În 1995, o tânără de 18 ani, fără niciun act la ea,  a fost lovită mortal de un tren în gara Zam. “Am identificat persoana în baza  unui aparat de corecţie dentară pe care îl purta.  În evidenţele noastre  se arăta că acel tip de dispozitiv medical aparţine unei fete din Braşov, dată dispărută  în 1990”, spune Costel Moisă. S-a dovedit că victima era nefericita fată pe care
părinţii o căutau de cinci ani de zile. Ea plecase de acasă şi trăia în vagabondaj călătorind permanent cu trenul.

Pentru familie, regăsirea Alexandrei David, dată dispărută în decembrie 2007, a fost o dramă cumplită. Fata a fost găsită ucisă un an mai târziu pe malul unei ape în judeţul Alba. Criminalul, un bărbat de 38 de ani, de cetăţenie americană, a ciopârţit cadavrul şi l-a împărţit în mai multe pungi de plastic pe care le-a aruncat de-a lungul râului Mureş. Criminalul, Aurel Enea, a fost prins şi condamnat la 20 de ani de închisoare.

Daca ar fi gasită, azi ar avea 100 de ani

În baza de date a Inspectoratului de Politie Hunedoara cea mai veche disparitie semnalata dateaza din 31 octombrie 1990.  Atunci, Rozalia Caldararu, din Petrosani,  a plecat de acasa si nimeni nu a mai auzit vreodata nimic despre ea. Daca ar mai fi în viata, femeia ar avea astazi mai bine de o suta de ani. În lipsa unui cadavru, familia este nevoita sa obtina certificatul de deces al femeii în instanta.

“Este un caz tipic de disparitie, când persoana, cel mai probabil vârstnica si amnezica, îsi gaseste sfarsitul în zone izolate, unde sansele de a i se gasi trupul sunt ca si inexistente”,  explica subcomisarul Costel Moisa, sefului serviciului Investigatii criminale din cadrul IPJ Hunedoara.

  Dispărut copil, regăsit boschetar 

Poliţiştii au uneori şansa să găsească persoana căutată în viaţă, după ani de la dispariţie. Cel mai spectaculos caz în judeţ este cel al unui copil de 11 ani din Vulcan, care a fost identificat opt ani mai târziu,  pe peronul gării din Oradea. “Poliţiştii au vrut să-l legitimeze pe bărbat dar acesta nu avea documentele la el. Dus la secţie, omul şi-a spus numele iar o căutare în baza de date a poliţiei a arătat că persoane era dată dispărută cu opt ani în urmă pe vremea când era un copil de opt ani”, povesteşte Costel Moisă. În tot acest timp, deşi părinţii îl căutau, copilul, devenit între timp, major, trăise în vagabondaj devenit până la urmă boschetar.

"De-a ascunsa" în familie

Multe din sesizările privind dispariţia de persoane vizează relaţiile între părinţi şi copii sau între soţi. Astfel de plecări de acasă au loc pe fondul unor neînţelegeri, de aceea reclamaţiile la poliţie nu au loc imediat.  „Am avut cazuri în care taţi ne-au cerut să le spunem pe unde le sunt copiii,  de care nu mai ştiau nimic de ani de zile”, a mai spus Costel Moisă. Un caz ce ţine şi de anecdotica relaţiilor dintre soţi a fost cel al unei femei din Valea Jiului
care a reclamat la Poliţie că i-a dispărut soţul. “Bărbatul plecase de acasă cu un an înainte ca femeia să vină la noi. După ce am făcut cercetări l-am găsit pe bărbat într-un oraş din Moldova. Soţii erau divorţaţi, iar omul se recăsătorise şi a făcut uz de dreptul său la viaţă privată pentru a-şi proteja secretul noii sale adrese în faţa curiozităţii fostei lui consoarte”, spune poliţistul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite