DECIZIE: De astăzi, la Deva operează legea prohibiţiei la etnobotanice. Ei, şi!?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul local Deva a votat hotărârea prin care magazinele de vise sunt scoase în afara legii. În prima zi de „ilegalitate”, proprietarii shop-urilor cu etnobotanice îşi continua negoţul ca şi când nimic nu s-a întâmplat cu orarul pus pe uşa magazinului.

Începând din această dimineaţă, la Deva operează legea prohibiţiei pentru magazinele de vise. Consilierii locali deveni au votat în unanimitate o hotărâre prin care, practic, se urmăreşte eliminare radicală a plantelor halucinogene din oraş. Potrivit hotărârii Primăriei Deva, în zona de competenţă administrativă a instituţiei se interzice, printre altele,  comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuţia, oferirea, achiziţionarea plantelor halucinogene şi euforice. În total, documentul conţine nu mai puţin de 11 interdicţii privitoare la plantele halucinogene. Hotărârea prevede  amenzi contravenţionale între 2000 şi 2500 de lei pentru cei care nu se supun.

Legal sau ilegal?

Decizia nu garantează însă şi succesul campaniei de eliminare a etnobotanicilor din oraş. Este părerea  consilierului local Vasile Ţonea, care opiniază că hotărârea votată nu are în spate o susţinere legală şi prin urmare efectul ei ar putea fi anulat de posibile acţiuni în instanţă. „Poate ar fi fost mai bine să impunem magazinelor de vise în prima fază, doar păstrarea unei distanţe minime de doi-trei kilometri faţă de şcoli”, a spus consilierul.

Cosmin Costa, viceprimarul Devei, spune însă că instituţia îşi asumă riscul măsurii radicale, chiar dacă iniţiativa ar putea fi stopată ulterior.

Tinerii deveni sunt pentru măsura radicală. „Să fie interzise total. Distanţa nu a fost niciodată un impediment pentru acest tip de comerţ”, spune Roxana Hodeşan, 18 ani, elevă.

Miserupism

Răzvan este proprietarul unuia din cele cinci magazine de vise deschise la Deva. El spune că nici nu a auzit de decizia primăriei şi nu are de gând să închidă magazinul înainte de a se consulta cu un avocat. „Vreau să văd dacă actul primăriei este legal sau nu. Dacă nu este, voi deschide o acţiune în instanţă pentru a-mi putea derula mai departe afacerea”, spune întreprinzătorul. Astăzi magazinul său îşi promova în continuare oferta de vise la vedere.

VOXURI

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite