Sătenii din Bârcea Mare acceptă deponeul ecologic la schimb cu joburi la salubrizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Cheresteş în locaţia unde se va construi deponeul
Mihai Cheresteş în locaţia unde se va construi deponeul

Sătenii au acceptat investiţia cu gândul că vor primi de lucru la groapa de gunoi care se construieşte, iar administraţia le va construi canalizare. Ministerul Mediului a aprobat planul de investiţii pe termen lung pentru construirea deponeurilor ecologice la Bârcea Mare şi Petrila. Lucrările vor începe în primăvară.

Ministerul Mediului a aprobat planul de investiţii pe termen lung pentru construirea deponeurilor ecologice în localităţile Bârcea Mare şi Petrila. Decizia surprinde comunitatea locală din Bârcea Mare divizată privitor la oportunitatea construirii acestei investiţii în apropiere de satul lor. Cei care acceptă amplasarea gropii de gunoi ecologice în vecinătatea satului lor speră ca această investiţiei să le aducă joburi şi modernizări în sat. Este schimbul pe care comunitatea din Bârcea Mare l-a acceptat pentru a permite construirea deponeului în localitatea lor.

Acceptă să lucreze la salubrizare

Pentru că şomajul face ravagii în zonă, deponeul ecologic de gunoi este privit de mulţi locuitori din Bârcea Mare ca o oportunitate de a primi de lucru. Deşi nu este întru totul de acord cu deponeul,  Mihai Cheresteş spune că este atras de un post de mecanic utilaje pe care l-ar putea ocupa în noua locaţie.Bărbatul este în şomaj de şase luni şi nu are alte alternative în zonă. O situaţie asemănătoare o are şi Tiberiu Bovneruc, care spune că a semnat pentru construirea deponeului cu gândul la o viitoare slujbă pe care ar putea-o primi acolo. “Eu nu am serviciu de mai mult timp. Ni s-a promis că vom primi cu prioritate de lucru la noua groapă de gunoi. De aceea eu sunt pentru construirea acesteia”, spune Tiberiu Bovneruc. Pe lângă locuri de muncă, sătenii speră ca investiţia să le aducă şi o modernizare a localităţii. "Am semnat pentru deponeu pentru că ni s-a promis că vor face drumul, vor vopsi biserica şi ne vor face canalizare", spune Ileana Sultana, pensionară.

FOTO 2

Mihai Cheresteş este tentat de un job la deponeu

FOTO 3

Tiberiu Bovneruc a votat pentru deponeu cu gândul la o slujbă

Foto 6

Ileana Sultana vrea la schimb pentru accept, canalizare, drumuri şi biserică renovată

Oamenii se tem de şoareci, ciori şi mizerie

Cei care se opun în continuare investiţiei  consideră că deponeul le va aduce neajunsuri lor şi generaţiilor următoare.  Livia Negru, spune că scandalurile existente în lume privitor la aceste depozite de deşeuri sunt îngrijorătoare. “Oamenii au protestat la Neapole şi în Franţa privitor la acest tip de gropi. Dacă acolo sunt nemulţumiri, la ce ne putem aştepta noi care suntem începători în domeniu? Avem o istorie tristă a lucrurilor făcute de mântuială. Eu nu cred că groapa va fi ecologică.  Mă tem că vom avea apă poluată, mizerie şi dăunători. Va fi rău pentru copiii noştri şi probabil va trebui să ne mutăm de aici ”, spune femeia.  Ideea este susţinută şi de Ioana Bera care spune că recolta ei de cereale va fi distrusă de ciorile şi şobolanii care se vor aciuia pe lângă groapa de gunoi. "Am semnat împotriva gropii. A plouat cu prea multe promisiuni ca să cred ceva.

foto 4

Livia Negru crede că groapa de gunoi din Bârcea nu va fi ecologică

foto 5

Ioana Bera este împotriva deponeului. Ea crede că şobolanii îi vor mânca recolta de cereale



Investiţie de 52 de milioane de euro

Potrivit lui Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, în prezent, problemele legate de amplasarea celor două locaţii sunt rezolvate.  Investiţia se ridică la 52 de milioane de euro, iar pentru punerea ei în practică fondurile sunt asigurate în proporţie de 80 la sută de Uniunea Europeană, 18 procente revin Ministerului Mediului, iar diferenţa de 2 la sută este cofinanţarea locală. Potrivit oficialului,  în deponeul de la Bârcea Mare se vor depozita 100.000 de tone de deşeuri pe an. Cantitatea este mult mai mică faţă de ceea ce se aruncă în prezent la gropile de gunoi din centrul judeţului.

"Înainte de a fi aduse la deponeul ecologic, toate deşeurile vor fi sortate, iar ceea ce se poate va fi revalorificat. Nu mai aruncăm totul. Poate doar 30-40 la sută din ceea ce se adună ca deşeuri va fi trimis la deponeul ecolologic. Sortarea gunoiului va pleca de la populaţie pentru că vom avea containere speciale pentru deşeuri", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

Sursa citată  a estimat că lucrările de execuţie la acest proiect ar putea începe în primăvara anului viitor şi vor fi încheiate în anul 2012.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite