Autorităţile vor să evite Marea Debranşare la Deva prin creditarea contorizării termice individuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul public de termoficare este ameninţat de scumpirea gigacaloriei. Pentru că  tot mai mulţi deveni vor să se debranşeze,  Primăria Deva  creditează  achiziţia  de contoare termice de apartament. Preţul unei contorizări pe apartament se ridică la 1500 de lei.

Scara B, din blocul 5 de pe Bulevardul Decebal din Deva este pregătită pentru Marea Debranşare. Reţeaua nouă de gaz,  care aduce al doilea foc la uşa celor 60 de apartamente, aşteaptă doar să fie branşată. Este strategia pe care locatarii au adoptat-o în faţa noilor preţuri la gigacalorie. Iosif Bitterman, pensionar, spune că saltul de preţ la termoficare de 70 de lei nu poate fi suportat de bugetul redus al familiei. „Astă iarnă am plătit facturi la căldură de 200-300 de lei pe lună şi am avut doar 20 de grade în casă.   Intenţia mea este ca în acest an să mă debranşez şi să-mi iau în rate centrală de apartament. Noile preţuri la gigacalorie mă obligă”, spune deveanul.

Nada pentru rebranşare

Ca să evite căderea pieţei serviciului public de termoficare în reşedinţa de judeţ,  Primăria Deva şi Electrocentrale SA Mintia, furnizorul de agent termic, au pus la punct un sistem prin care devenii sunt stimulaţi să-şi monteze contoare calorice în apartament.  Potrivit lui Mircia Munteanu, primarul Devei,  contorizarea termică individuală va fi suportată de la bugetul local, urmând ca apoi primăria să-şi recupereze în timp banii de la populaţie.    „Costul contorizării pe apartament este de 1500 de lei. Beneficiarul va putea opta pentru returnarea sumei în cinci sau 10 ani.  Rata lunară la rambursare în varianta returnării în 10 ani este de circa 12 lei pe lună”, a declarat Viorica Nicula, director economic al Primăriei Deva.  Potrivit autorităţilor locale, gigacalorimetrul de apartament va permite  clientului serviciului public de termoficare să plătească exact valoarea consumului său termic.
 La ora actuală, din 22.000 de apartamente existente la Deva, doar 9. 600 mai sunt conectate la sistemul public de termoficare.

Legea e din nou şchioapă

Reglementarea contorizării termice individuale în România se face printr-un ordin (343 din 13 iulie 2010) emis de preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.). Potrivit actului normativ drumul de la intenţie la realizarea contorizării termice individuale este podit cu multe piedici. Adevărul vă prezintă câteva dintre ele:
- este obligatoriu ca toţi locatarii de o scară de bloc (100%) să revină la sistemul public de termoficare. Existenţa unui singur locatar cu centrală termică de apartament compromite campania de contorizare.
- nu va exista contract individual între consumatorul casnic şi furnizorul de servicii. Potrivit ordinului sus-menţionat, contractele de vor derula la nivelul de asociaţie de proprietari.
- contoarele de energie termică individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate
numai ca repartitoare de costuri. Adică, consumatorul va plăti în continuare cotă parte pentru energia termică consumată în condominiu, adică pe  traseul intern din bloc al ţevilor prin care trece agentul termic

Paşi pentru contorizarea unui apartament?

Devenii interesaţi să revină la sistemul public de termoficare cu contorizarea termică pe apartament trebuie să parcurgă următorii paşi:
- începând de luni, 16 august,  pot depune o cerere de rebranşare (dacă e cazul) şi contorizare la Biroul Producţie al Electrocentrale SA Deva situat în cartierul Dacia, lângă magazinul Trident. Telefon: Tel.: 0254-236407; 236408. Lucrările vor începe acolo unde solicitările sunt făcute grupat de toţi proprietarii locuinţelor de pe o scară de bloc.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite