Hunedorenii se grăbesc să prindă ultimele pensii anticipate înainte de „prohibiţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai numărul celor care solicită pensia în avans a crescut de cinci ori. Conducerea Casei de Pensii Hunedoara anunţă pentru următoarele luni un control amănunţit  la pensiile pe caz de boală. Cinci la sută din hunedoreni sunt în prezent  pensionaţi de boală.

Zvonurile că Guvernul va sista acordarea pensiilor de boală începând de la 1 iulie a provocat agitaţie printre hunedorenii eligibili pentru un asemenea statut. Într-o singură lună, luna mai, s-au depus 250 de dosare pentru obţinerea pensiei anticipate. Cifra reprezintă o creştere de cinci ori faţă de luna precedentă.

Maria Bucşa,  de 59 de ani, aştepta astăzi la Casa de Pensii Hunedoara pentru a-şi depune dosarul de pensionare anticipată. “Mai puteam să lucrez câteva luni, dar nu ştiu ce va mai fi. Se anunţă disponibilizări, nu mai sunt sigură pe ziua de mâine. Prefer să intru în pensie anticipată acum şi să am asigurat un venit, chiar dacă este mai mic, până voi avea pensia normală”, spune femeia. Potrivit lui Ionel Ciobanu, directorului Casei judeţene de Pensii Hunedoara, majoritatea celor care se grăbesc să prindă venitul sigur al anticipatei sunt bugetari. Florina S. are 56 de ani şi lucrează în domeniul sanitar. “Mi-am depus actele pentru că m-am săturat de mizeria sistemului sanitar. Nu ştim dacă anul viitor vom mai avea serviciu. Chiar dacă câştig mai puţin, ca pensionar am un venit sigur şi scap de stres”, a declarat femeia.

Ce venit are un  pensionat în avans?

Funcţie de durata de cotizare, pensia medie în judeţ acordată persoanelor retrase din activitate înainte de termen variază între 1000 de lei, pensie anticipată întreagă şi 700 de lei pensie anticipată parţială. “Conform ultimelor prevederi legale, cei care se pensionează anticipat vor fi “penalizaţi” cu un procent de 45 la sută, mai mare decât cel anterior actualei legi care era de 30 la sută din cuantumul pensiei plătit la împlinirea limitei de vârstă”, spune Ionel Ciobanu. În prezent, în evidenţele Casei judeţene de Pensii Hunedoara sunt înregistrate în plată  2248 de persoane cu pensii anticipate parţiale şi doar 140 de persoane cu pensie anticipată întreagă. Pentru a ieşi la pensie anticipat, persoanele interesate trebuie să aibă cu cinci ani mai puţin decât vârsta limită de pensioanare care este acum de 58 de ani la femei şi 63 de ani la bărbaţi. Conform legii, la fiecare trei luni, vârsta limită de pensionare creşte cu o lună până la atingerea în 2015 a pragului de 65 de ani la bărbaţi şi 60 de ani la femei.

Cinci la sută din hunedoreni sunt pensionaţi de boală

Timp de  12 luni, toate dosarele de pensionare pe caz de boală vor fi verificate de o comisie a Casei judeţene de Pensii Hunedoara. Potrivit lui Ionel Ciobanu, directorul instituţiei, prin sondaj, pensionarii vor fi verificaţi medical pentru a se stabili autenticitatea bolilor în baza cărora au ieşit la pensie. În clipa de faţă, 20.020 de hunedoreni sunt în pensie de boală, cifră de trei ori mai mare decât cea aferentă anului 1999. Practic, cinci la sută din populaţia judeţului Hunedoara este în prezent pensionată de boală.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite