HUMAN STORY: Nicolae Bota, deveanul care a luat centura neagră la vârsta de 77 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu poate spune despre Nicolae Bota că e un bătrân neputincios. Deveanul, născut în anul 1927,  a început să practice karate la 63 de ani,  în ziua în care a ieşit la pensie. După 14 de ani a obţinut centura neagră shotokan.  Aceste isprăvi de „tinereţe” sunt însă demult lăsate în urmă, Nicolae Bota fiind şi acum la 84 de ani un membru activ al clubului unde se antrenează.

În chimonoul  înlănţuit de centura neagră, aşezat în poziţie marţială, Nicolae Bota e gata de luptă. Deveanul spune că din toate loviturile karate-ului  îi plac două: „shuto”, atacul cu latul palmei şi „mawashi empi”, lovitură circulară de cot.  Face o demonstraţie cu un „shuto” fulgerător stopat la doi milimetri de
carotida partenerului. Toate bune. O singură notă distonantă: karatistul Nicolae Bota a  ieşit la pensie în  anul 1990. „În ziua în care m-am pensionat am decis să mă înscriu la un club de karate. Aş fi vrut cu mult mai  devreme să încep,  dar înainte de Revoluţie artele marţiale erau interzise de autorităţi”, povesteşte bărbatul.

image

Shuto, lovitura cu muchia palmei

Totul a pornit de la o bătaie

  Iniţial, Nicolae Bota a urmărit prin practicarea karate-ului doar deprinderea unor tehnici de autoapărare. Ideea îl urmărea de mult timp, după un eveniment violent nefericit căruia i-a căzut victimă pe stradă.  „Am fost atacat şi nu am ştiut cum să mă apăr. S-a petrecut cu mulţi ani în urmă. De atunci, am citit, m-am documentat privitor la tehnicile de autoapărare. Când a devenit  posibil să practic karate-ul , primul meu gând a fost destul de „frivol”. Vroiam să devin suficient de  antrenat ca să fiu în stare  să-mi dobor adversarul, dacă se poate cu o lovitură,  în cazul unui atac. Între timp optica mea s-a schimbat.  După 20 de ani de practică,   am înţeles esenţa pacifistă a  karate-ului. În plus, arta asta e un fel de  panaceu  universal  al problemelor  de  sănătate.  Mă simt  excelent după un  antrenament dur, nu-mi  mai simt  vârsta”, mărturiseşte Nicolae Bota. 

 

image
image

Pregărirea atacului                                                                  

Centura neagră la 77 de ani

Nicolae Bota a obţinut centura neagră la vârsta de 77 de ani. „A fost un examen greu. Una din probe a fost spargerea a două scânduri groase de 2,5 milimetri. Una prin lovitură de pumn, cealaltă prin shuto. Am fost fericit când, la final,  comisia mi-a acordat centura neagră. Niciodată nu e prea târziu. Sunt un exemplu bun în acest sens, nu?”,  spune interlocutorul.  Nicolae Bota are şi un motto la care subscrie. El este împrumutat din filozofie indiană şi spune că  „mai presus de cel care nu ştie e cel care află; mai presus de cel care află e cel care învaţă; mai presus de cel care învaţă, e cel care aplică”.


Dieta secretă a karatistului

În afară de peşte, Nicolae Bota nu consumă altfel de carne. Secretul energiei îl obţine însă din „maioneza cu ou întreg”. „Se face cu ulei de măsline, lămâie, usturoi pisat şi ou întreg cu albuş şi gălbenuş. E o mâncare energizantă şi foarte digerabilă. Înainte de antrenament întotdeauna gustarea mea cuprinde şi acest preparat”,spune Nicolae Bota. Deveanul a lucrat ca medic veterinar la una din fermele Avicola din judeţ.

image

OSS !!

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite