HUMAN STORY: Șanse la viață măsurate în ore pentru un copil de 11 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinții unui prunc de 11 luni, suferind de o afecțiune gravă, trăiesc intens drama lipsei de șanse oferită de sistemul medical românesc. Copilul suferă de microcefalie. A ajuns în situaţia grea, “ajutat” şi de contradicţiile dintre medicii care l-au consultat.

Cel mai mic dintre cei cinci membri ai familiei Fotea, Daniel, are 11 luni și suferă de o boală în fața căreia medicina practicată în spitalele din țară se declară aproape neputincioasă. Daniel s-a născut având microcefalie, o afecțiune caracterizată prin dezvoltarea insuficientă a craniului și a creierului.

Părinții săi, Ionuț și Claudia, au încercat din răsputeri salvarea minorului. De la aducerea pe lume a pruncului și până în prezent, o mulțime de medici din Deva, Timișoara și chiar din Statele Unite ale Americii au căutat să contribuie la limitarea efectelor acestei boli asupra dezvoltării copilului, însă de multe ori diagnosticele puse de aceștia și sfaturile lor s-au bătut cap în cap, astfel încât în loc să dea semne de revenire, starea lui Daniel a devenit tot mai gravă.

Victime indirecte ale sistemului medical

Descurajat de atitudinea medicilor, Ionuț Fotea, tatăl minorului, speră într-o minune. “Unii dintre doctorii la care a fost adus Daniel au greșit, alții au aruncat vina pe ceilalți medici care l-au consultat, însă a încerca acum să îi învinovățesc și eu este târziu. Faptul e consumat și nu știu ce aș putea obține judecându-mă cu ei. Mai bine folosesc aceste resurse pentru a-mi ajuta copilul, cât încă mai sunt șanse de recuperare”, spune Ionuț Fotea.

Pentru Daniel, cele mai potrivite metode de vindecare se află în afara țării. Prima variantă a fost Statele Unite. Părinții săi au contactat un chirurg specializat în astfel de cazuri, dispus să îl opereze gratuit pe micuț, însă costurile legate de drum și de închirierea unei săli de operații sunt mult peste posibilitățile lor.

“Medicii ne-au îndrumat să mergem cu băiatul la o clinică din Viena, unde poate fi ajutat mai mult să se dezvolte. Asta ne dorim să facem, deși o săptămână de tratament la spitalul respectiv ajunge la 2.000 de euro”, mai spune tatăl copilului.

Medici neputincioși
Cazul părinților lui Daniel Fotea nu este singular. Alte familii care au adus pe lume copii suferinzi de microcefalie nu au primit, la rîndul lor, nicio speranță că boala va fi învinsă aici. “Medicul mi-a spus să nu îi dau lapte matern și să nu mă atașez de el, că se va duce”, povestește Gabriela, pe un forum destinat acestei boli. Tratamentul adecvat poate fi găsit în Occident, însă de cele mai multe ori costurile depășesc cu mult posibilitățile financiare ale pacienților.

Cei care doresc să afle mai multe despre cazul micuțului Daniel sunt invitați pe blogul: danielfotea.blogspot.com.

Părinții lui Daniel au deschis un cont bancar, pe numele Asociației "Familia și Societatea", unde hunedorenii care doresc să îl ajute pe copil în lupta sa pentru viață o pot face:

RO11BRMA0999100044111813

Banca Românească.

Citeşte reportajul pe larg în săptămânalul ADS Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite