Hunedoara: Bolnavii infectaţi cu HIV au rămas fără cabinet stomatologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile se încurcă în aprobări oficiale, singurul cabinet stomatologic din Valea Jiului destinat pacienţilor infectaţi cu HIV fost închis.

 Noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an, a scos de la finanţare cabinetele stomatologice de urgenţă inclusiv cel destinat seropozitivilor, iar singura soluţie ca unitatea medicală ar fi preluarea ei în chirie de către medici. Totuşi alternativa aceasta trebuie să primească avizul Autorităţii de Sănătate Publică deoarece Spitalul de Urgenţă Petroşani, în subordinea căruia se află centrul medical, nu poate decide închirierea lor fără avizul ASP.

Centrul medical inaugurat la sfârşitul anului trecut avea aproape 200 de pacienţi seropozitivi dinValea Jiului. „Conform noului contract semnat cu Casa de Asigurări, cabinetul nu mai poate funcţiona legal. Avem două cabinete stomatologice de urgenţă, unul în Spital şi celălalt era cel pentru seropozitivi. Noi am făcut demersuri către ASP deoarece singura soluţie ca să funcţioneze ar fi închirierea lor către medici. Nu am primit încă răspuns de la Autoritatea de Sănătate Publică”, declară, Gabriela Teodorescu, directorul Spitalului de Urgenţă din Petroşani.

Trimişi la cabinete private

Cei 200 de bolnavi care puteau merge pentru a se trata la singurul cabinet stomatologic fără teama că vor fi refuzaţi din cauza bolii nu au altă alternativă decât cabinetele private. Numai că, de multe ori, după ce medicul află afecţiunea de care suferă bolnavul refuză să-l trateze. Medicul Teodorescu spune că oricum la cabinetul destinat lor nu se puteau trata decât urgenţele, iar lucrările complexe de care aveau nevoie pacienţii cu HIV se făceau în unităţile private. Cabinetul stomatologic destinat persoanelor seropozitive din Valea Jiului a fost inaugurat în luna septembrie 2008 după aproape zece ani de când s-a făcut proiectul de înfiinţare la solicitările asociaţiilor care luptă pentru drepturile bolnavilor de SIDA.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite