Hunedoara: (VIDEO) Portret: Giuliano Mariş campion la taekwondo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giuliano a ieşit învingător la campionatele naţionale şi la Cupa României la taekwondo.

Profil
Născut - 9 septembrie 1995, Deva
Educaţie - Elev în clasa a opta la Colegiul „Andrei Şaguna” din Deva
Experienţă - Practică Taekwondo de trei ani


Are 14 ani neîmpliniţi, dar are o hotărâre de om matur. În sala de antrenamente, amenajată la ultimul etaj al unei clădiri de la Colegiul „Traian” din Deva, Giuliano Mariş se prezintă necondiţionat şi îşi impresionează profesorul prin seriozitate şi prin eforturile depuse. Acasă, copilul continuă să exerseze timp îndelungat tehnicile pe care le-a învăţat, în aşteptarea următoarelor ore de antrenament.
Tull, aşa numita luptă cu adversari imaginari, este un exerciţiu de bază. Energia consumată i-a adus elevului devean, în ultimii ani, mai multe medalii într-un sport de care alţi copii de vârsta lui nici nu s-ar gândi să se apuce vreodată.

Copilul minune
Anul trecut, Giuliano a ieşit învingător la categoria lui de vârstă în campionatele naţionale de taekwondo şi la Cupa României. „Nu este deloc uşor. La competiţii, deseori am văzut copii care au ieşit din ring cu nasul spart sau cu picioarele fracturate. Este un sport dur, dar pe care îmi place să îl practic”, spune elevul luptător de arte marţiale. Giuliano îşi aminteşte că la prima lui competiţie a intrat foarte timorat în ring. Avea doar 11 ani şi îi stătea în faţă un adversar mai mare decât el şi, poate, mai experimentat. Totuşi, el şi-a recăpătat curajul în timpul meciului şi a reuşit să învingă. De atunci a prins şi mai mare drag de taekwondo.
„Părinţii au vrut să mă înscrie neapărat la un sport. Nu am vrut să merg la fotbal pentru că fotbal joc în fiecare zi, cu colegii, şi nu mi se pare un sport care mă solicită aşa de mult. Am fost la karate tradiţional, dar nu mi-a prea plăcut, însă de când m-am înscris la taekwondo, cred că această disciplină mi se potriveşte”, spune deveanul.

Învins doar de ghinion
Sportul i-a adus însă şi neplăceri. Cu câteva zile înainte de a participa la campionatele din acest an de taekwondo, elevul şi-a fracturat degetul de la picior, în timpul unui antrenament, astfel încât a trebuit să îi fie pus piciorul în ghips. În prezent, deşi nu s-a refăcut complet după accidentare, Giuliano continuă să meargă la sală pentru a se antrena. El speră să reintre cât mai repede în competiţii şi să câştige noi trofee.

 Antrenament



Întrebări şi răspunsuri
Cât de mult crezi că te poate ajuta acest sport în viaţă?
Ştiu că dacă voi continua să practic acest sport sau oricare altul, o să rămân întotdeauna în formă, să am o viaţă sănătoasă şi să arăt bine.

Ce meserie ţi-ar plăcea să ai?
Eu vreau să mă fac poliţist şi ştiu că sportul pe care îl practic o să mă ajute în această meserie. Cred că munca de poliţist este frumoasă pentru că îţi dă ocazia să faci bine celor din jur. 

Cum este premiată paticiparea la un concurs de taekwondo?
Dacă îl câştig, iau diplome şi medalii. Nu am primit premii în bani. Astfel de recompense iau participanţii de la loturile naţionale.

ce-i place
Giuliano spune că îi place să facă origami. A învăţat să modeleze hârtia de la un coleg, iar acum nu se mai poate scăpa de această pasiune. De asemenea, micul sportiv spune că timpul liber îl petrece ocupându-se şi cu pictura şi desenul, iar părinţii lui au ajuns să se plângă că operele sale sunt împrăştiate prin întreg apartamentul.
ce nu-i place
„Mă deranjează că, la şcoală, profesorii dau uneori note proaste, pe nedrept, şi note bune unor elevi care nu le merită. Şi tot la şcoală nu îmi plac colegii sâcâitori. Aş vrea ca fiecare dintre elevi să îşi vadă de treabă şi să se comporte frumos la ore”, spune Giuliano. Nici preparatele din peşte nu sunt pe placul micului luptător de arte marţiale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite