PORTRET: Gabriel Drăgan, stăpânul zâmbetelor copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este clovn şi are o singură misiune: să distreze copiii. A început în urmă cu câteva luni şi crede că a fi clown este un dar cu care te naşti.

PROFIL
Născut: 12.06.1970
Studii: Medii
Experienţă: fotograf, pilot de aviaţie, clown
FamilIe: Căsătorit, o fetiţă

Pasiunea vieţii lui este fotografia. Iar povestea începe atunci când Gabriel avea 11 ani. „Mi-am dorit să am un aparat foto şi am reuşit. L-am cumpărat din micile mele economii pe care le făceam muncind. În liceu, făceam fotografii colegilor mei. Totul contra – cost. Pe vremea aceea o fotografie alb-negru făcea mai mult decât o mie de cuvinte. Iar pentru mine valora între doi şi trei lei. Apoi am început să învăţ ce înseamnă fotografia”, povesteşte Gabriel.
De aici până la a deveni cel mai căutat fotograf pentru nunţi nu a fost decât un pas. „Lumea mă căuta pentru calitatea fotografiilor mele. Niciodată nu am făcut rabat de la calitate, dar nici de la bani”, spune Gabriel.

Brevet pentru a zbura
Visul de a zbura şi l-a rezolvat foarte simplu: a făcut şcoala de piloţi de aviaţie de la Sibiu. Are brevet de pilot de zbor, parapantist şi planorist. Şi acum, la 40 de ani, fascinaţia zborului este cel mai sacru eveniment din viaţa lui. „Spre deosebire de alte domenii, în aviaţie nu e loc pentru proşti. Trebuie întradevăr să ai un anumit coeficientde inteligenţă pentru a zbura”, crede Gabriel. Hunedoreanul are la activ sute de ore de zbor cu avionul şi tot atâtea ore de zbor cu parapanta.
Ideea de a fi clovn, a venit în urmă cu câteva luni şi i-a fost sugerată de o vecină de bloc. „Totul a pornit de la felul meu de a fi. Sunt o persoană veselă, care ştie să intre în roluri preferate de copii. Vecina avea nevoie de cineva care să fie clovn la o petrecere de grădiniţă. Aşa că m-am trezi îmbrăcat adecvat şi distrând copii”, spune hunedoreanul. După reprezentaţia de două ore, Gabriel a fost recompensat cu 200 de lei. I-a plăcut rolul şi a început să-i dea alte veleităţi. „Am început să învăţ numere de magie cu care să-i impresionez pe copii. Apoi mi-am comandat un costum cât mai colorat.. E greu de crezut, dar copiii sunt deosebit de receptivi la ceea ce înseamnă nou în toate domeniile de activitate”, spune hunedoreanul.
Specatcolele au început să curgă unul după altul. Din vorbă în vorbă, Gabriel câştiga tot mai mulţi clienţi. Iar pentru el, totul era foarte simplu. „Ca să fii clovn nu trebuie să fii decât tu însuţi. Pentru mine e viaţa de zi cu zi. Fetiţa mea, Gabriela, are aproape patru ani şi este cel mai dur critic al meu. Dacă nu o pot distra pe ea înseamnă că nu pot face să zâmbească niciun copil”, crede Drăgan.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai frumos moment în meseria unui clovn?
Să vezi copiii zâmbind, râzând şi bătând din palme. Este greu să intri, pentru prima dată, în contact cu nişte copii şi să-i faci să se bucure la vederea ta. Trebuie să inspiri încredere şi mai ales veselie. Dacă copiii simt asta îi câştigi. Dacă nu, nu ai ce căuta în această branşă a clovnilor.

Ce te dezamăgeşte în această profesie?
Faptul că există copii care se tem de clovni iar părinţii îi liniştesc spunând „hai să-l batem pe clown!“. Le explic mereu, că prin aceste gesturi îşi vor învăţa copiii să fie violenţi. Vor deveni copii care, atunci când sunt speriaţi de o persoană, vor sări la bătaie.

Ce-i place
Zborul, călătoriile, muntele şi liniştea. „Îmi place să zbor cu parapanta, să-mi petrec concediul pe plajele Croaţiei şi să stau cu fiica mea”, spune Gabriel.

Ce nu-i place
Gabriel urăşte prostia din politica românescă. „De fapt, urăsc prostia în general. Dar atunci când prostia ne conduce este de-a dreptul înspăimântător”, crede Gabriel.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite