Gabriel Bulgăr, meteorologul pasionat de ciclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii ‘80 aştepta cu înfrigurare finalul Telejurnalului pentru buletinul meteo. Astăzi, când şi-a împlinit visul din copilărie devenind meteorolog, vrea să facă înconjurul lumii pe bicicletă.

Profil


Născut.  5.05.1976
Studii. Facultatea de Geografie
Experienţă. Meteorolog
Familie. Necăsătorit

Îl opreşte lumea pe stradă şi-l întreabă dacă astăzi va fi soare sau dacă va ploua. Este meteorolog şi cele câteva apariţii la televizor l-au făcut cunoscut în Deva. „Se întâmplă oricui să fie oprit pe stradă de o persoană care vrea să ştie cât e ceasul. Eu sunt oprit de diverşi cetăţeni pentru a da informaţii despre vreme. Cea mai arzătoare problemă la care trebuie să dau răspuns este dacă va ploua”, spune, zâmbind, meteorologul Gabriel Bulgăr.


Pasiune îndeplinită


Pasiunea lui Gabriel Bulgăr pentru meteorologie „a încolţit” încă din copilărie. „Am crescut la ţară şi eram fascinat de nori sau de fenomene atmosferice mai deosebite. Vroiam să ştiu cum va fi vremea aşa că am început să citesc cărţi despre acest subiect. Ştiam că dacă furnicile se grăbesc spre muşuroi sau dacă păianjenul îşi împarte pânza în două va ploua. Îmi doream pur şi simplu să mă fac meteorolog”, povesteşte Gabriel. După ce a terminat liceul a urmat cursurile Facultăţii de Geografie din Cluj –specializarea meteorologie, iar de cinci ani lucrează la staţia meteo din Deva. „Pe vremuri, meteorologia presupunea o muncă de chinez bătrân. Aproape toate hărţile şi toate datele trebuiau făcute manual. Acum sateliţii îţi oferă informaţiile de care ai nevoie, iar computerul face prognoza”, spune meteorologul devean.


Turul lumii pe bicicletă


Atunci când nu culege informaţii despre vreme, Gabriel face totul pentru a-şi îndeplini un alt vis: acela de a face înconjurul lumii pe bicicletă. „Ciclismul este o pasiune de-o viaţă, aş putea spune. Am făcut multe trasee prin ţară şi pot spune că parcurg 100 de kilome

tri în trei ore fără nicio problemă. Tocmai de aceea, împreună cu un prieten, am pus la cale un plan de a înconjura lumea pe bicicletă”, spune Gabriel.
Meteorologul devean susţine că traseul, ce măsoară aproximativ 14.000 de kilomteri, ar putea fi parcurs într-un an şi jumătate. În privinţa cheltuielilor, acestea s-ar ridica la circa 15.000 de euro de persoană. „Vom porni din România, urmează Republica Moldova, Ucraina, China străbătută de la Nord la Sud, Hong Kong, Singapore şi Indonezia. De acolo traversăm oceanul, cu vaporul, spre Australia şi ne vom opri la Auckland”, explică Gabriel.
Pentru a-şi finanţa expediţia, hunedoreanul s-a mai înhămat la un job. În plus, poartă discuţii cu diverşi sponsori şi se antrenează pentru a se menţine în formă.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de probabil e timpul probabil ?
Este o întrebare care necesită un răspuns mai amplu. În principiu, o prognoză meteo pentru un timp relativ scurt se poate adeveri într-o proporţie foarte mare. Dar când discutăm de prognoze făcute pe perioade mari, de ordinul a trei sau patru luni de zile, datele problemei se modifică. Mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în ultimii ani avem de-a face cu tot mai multe fenomene meto nespecifice zonei în care locuim. Se poate spune că planeta a luat-o puţin razna.

Nu te simţi agasat de faptul că te opresc oamenii pe stradă ?
Nu. M-am obişnuit. Ideea este că de când am început şi cel de-al doilea job cunosc din ce în ce mai multe persoane. Aşa se face că unii au început să mă sune înainte de sfârşitul săptămânii pentru a se interesa dacă să plece sau nu la iarbă verde. Dar m-am obişnuit şi mă bucur dacă le pot da o vestea bună, că va fi cald.

Ce-i place

Lui Gabriel Bulgăr îi place adevărul şi frumosul. „Dacă nu ar fi atâta minciună, oamenii ar fi mai fericiţi. Îmi place, de asemenea, să am timpul meu liber în care să mă bucur de viaţă”, spune meteorologul.

Ce nu-i place

Pentru Gabriel stresul este cel mai dăunător lucru. „Nu-mi place să lucrez într-un mediu stresant. Tocmai de aceea nu sunt adeptul unei munci care presupune stres. Cred că este cel mai dăunător lucru”, spune hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite