Hunedoara: GALERIE FOTO Reportaj / „Cetatea de foc” şi-a pierdut strălucirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: GALERIE FOTO Reportaj / „Cetatea de foc” şi-a pierdut strălucirea
Hunedoara: GALERIE FOTO Reportaj / „Cetatea de foc” şi-a pierdut strălucirea

Nimic nu a mai rămas din faima vechilor uzine de fier unde, în trecut, au lucrat zeci de mii de oameni.

Citeşte şi:

Hunedoara: VIDEO SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara (Galerie FOTO)

Hunedoara: SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

Cele 20 de minute cât durează o călătorie cu trenul personal de la Hunedoara la Simera dezvăluie, de o parte şi de cealaltă a căii ferate, un peisaj dezolant. Din zona industrială a municipiului Hunedoara aproape nu au mai rămas decât ruinele de beton ale vechilor construcţii, altădată înţesate de muncitori. Zilnic, drumurile spre combinat sunt ocupate de căruţaşi interesaţi să adune fierul vechi aflat printre dărâmături. Faima „Cetăţii de foc”, aşa cum era supranumit municipiul Hunedoara datorită oţelăriilor, a apus de mult. În schimb, mulţi dintre localnici trăiesc într-o continuă nostalgie.

image

Combinatul în anii 1950.

Deziluzii
 „Am venit prima oară la Hunedoara în 1952, la vârsta de 17 ani. Am asistat la ridicarea combinatului, dar şi la decăderea lui”, îşi aminteşte Ion Săvescu, un pensionar din Hunedoara, fost angajat al centralei electrice a colosului industrial, ieşit din câmpul muncii după 45 de ani de serviciu. Bărbatul nu înţelege cum după 1990 oţelăriile, furnalele, uzinele sau aglomeratoarele unde au lucrat zeci de mii de hunedoreni au fost desfiinţate pe rând. 

image

Foto: Mii de oameni din toate colţurile ţării au pus umărul la construirea colosului industrial.

Un alt hunedorean, Aurel Stoica, fost angajat în Oţelărie, nu a mai apucat să se pensioneze de la locul de muncă unde a lucrat 30 de ani. „Au fost condiţii grele. De aceea, mulţi dintre foştii mei colegi oţelari nu au rezistat. Acum aud că au murit la vârsta de 50 – 60 de ani, bolnavi sau îmbătrâniţi prematur din cauza mediului în care au lucrat”, spune fostul oţelar, în prezent angajat la o fabrică de cablaje.

Istoria combinatului, la coşul de gunoi
Robert, un tânăr din Hunedoara, a apucat să lucreze şi el în combinat. Numai doi ani, însă, timp în care, spre norocul lui, a descoperit întâmplător într-un sac ce luase calea tomberonului, sute de fotografii realizate în anii 1950 la construirea combinatului. „Ilustraţiile erau măturate de pe podeaua unui depozit şi urmau să ajungă la gunoi sau să fie arse. Eu le-am luat şi mi-am zis să le păstrez. Poate sunt singurele lucruri ce mai aduc aminte despre anii de glorie ai Hunedoarei”, crede hunedoreanul. În schimb,obiectele expuse la Muzeul fierului din Hunedoara au ajuns la centrele de colectare din localitate, după ce clădirea a fost vandalizată.

image

Foto: Muncitori în combinatul hunedorean. Ilustraţie din anii 1950.

Decăderea combinatului
În ultimii 50 de ani, Hunedoara a ajuns din „oraşul de la marginea combinatului”, un municipiu al şomerilor. În anii 1980, peste 20.000 de localnici aveau serviciul în combinat, în prezent, numărul hunedorenilor care mai lucrează în zona industrială este de aproximativ 1.000.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite