Frica de facturi dă tonul debranşărilor de la sistemul centralizat de termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de deveni au început să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Decizia Guvernului de a nu mai subvenţiona gigacaloria a făcut ca în Deva, să înceapă a doua mare operaţiune de debranşare.

Un nou val de debranşări de la sistemul centralizat de încălzire a început să ia amploare în municipiul Deva. Potrivit lui Claudiu Simionescu, şeful Serviciului de Termoficare Deva, numărul celor care se debranşează în această perioadă este greu de cuantificat din cauză că mulţi deveni o fac fără să anunţe pe nimeni. „În ultima lună, am primit un număr mare de cereri de debranşare toate motivate de creşterea preţului la gigacalorie. Din punctul meu de vedere teama oamenilor este nejustificată şi se datorează zvonurilor apărute în mass-media. Nu vă pot spune exact câte persoane se vor debranşa din cauză că circa 90 la sută din debranşări sunt ilegale. Aflăm despre ele după ce începem să furnizăm agentul termic”, a declarat Simionescu.

Potrivit acestuia, ultima înştiinţare oficială a venit din partea locatarilor blocului 11 de pe strada 22 Decembrie. „Am primit pur şi simplu o adresă în care eram înştiinţaţi că tot blocul format din aproximativ 100 de apartamente este debranşat şi că putem veni să ne luăm contoarele”, a spus Simionescu. În privinţa preţului gigacaloriei, Horea Giurgiu, şeful serviciului Organizare în cadrul Electrocentrale Deva, susţine că valoarea maximă a acestuia va fi de 234, 6 lei. „Dacă Primăria şi Guvernul nu vor acorda anul acesta subvenţii la căldură, preţul gigacaloriei plătit de consumatori va fi de 234, 68 lei. Adică cu 69 de lei mai mult decât astăzi”, spune Giurgiu.

Locatarii blocului 11 care au luat decizia debranşării totale de la sistemul centralizat spun că au recurs la acest gest nemulţumiţi fiind de serviciile oferite. „Eu am renunţat la căldura furnizată de Calor, sătul fiind să le tot plătesc ceea ce nu am consumat. Mi se pare anormal ca acest lucru să se întâmple într-o ţară europeană”, a declarat Ştefan Turzeri. La această dată, în municipiul Deva doar 45 la sută din apartamente mai sunt branşate la sistemul centralizat.

CE SPUN DEVENII:

image

Ovidiu Gherghina, 40 de ani, inginer
În condiţiile date, este greu de anticipat cât va costa căldura la iarnă

image

Gheorghe  Şimon, pensionar 57 de ani
Am renunţat la încălzirea centralizată din cauza costurilor suplimentare impuse de furnizor

image

Ştefan Tuzeri, 54 de ani, pensionar
Este inadmisibil să ţi se încarce factura cu pretexte inventate

image

Atila Nistor, 44 de ani, muncitor
În blocul nostru s-a montat o instalaţie modernă pe bani europeni

image

Ilie Apostol, 73 de ani, pensionar
M-am debranşat din cauza sumelor bani de banui pe care le plăteam

image

Ignat Blaga, 53 de ani, funcţionar
Eu am rămas la sistemul centralizat pentru că nu mi se pare scump

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite