Florin Ojog, maestrul de arte marţiale aikido

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Ojog
Florin Ojog

Hunedoreanul practică aikido de cinci ani, timp în care a făcut permanent naveta Alba-Iulia - Hunedoara.

PROFIL
Născut. 07.05.1978, Hunedoara
Educaţie. Facultatea de Inginerie, absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori, specializarea Aikido, Bucureşti
Ocupaţie. Inginer la o companie multinaţională
Experienţă. 5 ani în aikido
Familie. Căsătorit

Ani în şir, Florin a practicat lupte libere, greco-romane, iar apoi karate din categoria celor mai agresive, începând cu karate kyoshin şi până la karate do.
„Stilurile mai violente de karate scoteau ce era mai puţin bun în cei care le practicau. Desigur, erau utile pe partea de antrenament, însă uneori se depăşea limita, iar a alege aikido cred că ţine de sufletul omului”, a spus tânărul, care adaugă că, în urma unor cursuri de radiestezie, a început să tânjească după un sport care să îi aducă pacea şi armonia.

Maestrul a început cu un singur elev
„Am renunţat la celelalte arte marţiale, pentru că nu am găsit acel «ceva» care să mă menţină pentru totdeauna pe drumul respectiv”, a adăugat hunedoreanul. Ţine cu tot dinadinsul să precizeze că nu este un maestru, ci doar un elev avansat, un „sempai” care ştie ceva mai mult decât ceilalţi. Spune asta, deşi a ajuns la nivelul trei kyu, pe o scară de la 10 la 1, iar urmărindu-l la antrenamente, îţi dai seama că aproape nu atinge saltelele sau parchetul, în timpul prizelor, proiectărilor şi rostogolirilor. Se mişcă natural, iar gesturile îi sunt dublate de o nobleţe care contrastează mult cu sala de sport modestă a Şcolii generale Numărul 1, în care hunedoreanul le dezvăluie tainele aikido celor interesaţi de acest sport al trupului şi minţii.
Mărturiseşte că începutul a fost extrem de dificil, dar el era hotărât să meargă până la capăt: „Am învăţat aikido cu sensei-ul Nicolae Tudor din Alba-Iulia, noi fiind afiliaţi la Fundaţia Română de Aikido Aikikai, cu sediul Central la Cluj-Napoca, iar apoi am decis să deschid o filială şi la Hunedoara. Am găsit destul de greu o sală de sport care să aibă saltele, deşi nici acestea nu sunt grozave, unele fiind deteriorate. Am început cu un singur elev, un băiat care mai făcuse aikido la Arad, în timpul facultăţii”, a povestit Florin, care mai spune că un singur alt club de aikido mai este în judeţ şi acela, la Orăştie.

Nu poate renunţa la aikido
Maestrul hunedorean spune că şi dacă ar fi fost să se antreneze el singur în sala de sport, tot nu ar fi renunţat la aikido, însă acum de acest tip de arte marţiale non-violente sunt interesaţi tot mai mulţi hunedoreni, printre care şi fete.
„Din păcate, fetele nu prea ştiu cât de mult te poate ajuta aikido, ca tehnică de autoapărare în faţa agresiunilor fizice, dar şi în faţa încercărilor vieţii. În aikido e foarte important să ştii să cazi, rostogolindu-te, ca să-ţi fie mult mai uşor să te ridici”, a spus Florin.

Întrebări şi răspunsuri

Există limite de vârstă?
Limita minimă este aceea la care mă pot înţelege cu copilul şi acesta mă ascultă, iar cea maximă e dată doar de abilităţile pe care le are o persoană ajunsă la o vârstă înaintată.

Ce presupune, de fapt, aikido?
Tradus, etimologic, „aikido” ar însemna „calea armonizării energiei”. În acest sport se lucrează pe echipe de câte doi, în care unul este „agresorul”, iar celălalt, persoana care se apără, iar principiul este că, dacă sunt împins, cedez, dar găsesc o altă cale de a răspunde.

Ce criterii trebuie să îndeplinească practicanţii?
Eu le cer adeverinţe medicale care dovedesc că nu suferă de diferite afecţiuni şi sunt apţi pentru a practica acest sport, avem paşapoarte sportive, iar periodic se organizează stagii de evaluare.

Ce-i place
„Să văd viaţa cât mai optimist, mai pozitiv şi să învăţ câte ceva din fiecare lucru. Ştiu că devenim cu atât mai puternici, cu cât avem mai multe piedici”, a menţionat Florin.

Ce nu-i place
„Să trec pe lângă tot felul de oameni sau evenimente fără să învăţ nimic. Nu-mi place nici ignoranţa celor din jur, deşi asta este mai puţin importantă”, a adăugat hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite