Flavius Smeu, zmeul de pe tatami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius Smeu
Flavius Smeu

La numai 18 ani, hunedoreanul Flavius Smeu are în palmares peste 50 de medalii, obţinute la concursurile de judo din ţară şi străinătate.

PROFIL
Născut. 08.03.1991
Studii. Elev în clasa a XII-a
Experienţă. Sportiv profesionist

Are un nume de familie parcă predestinat: Smeu. Şi asta pentru că reuşeşte să fie un adevărat „zmeu” atunci când intră în concurs şi îşi izbeşte adversarii pe tatami. În cei 13 ani de când hunedoreanul Flavius Smeu practică judo-ul, a obţinut atâtea medalii la concursurile naţionale şi internaţionale, încât şi-ar putea tapeta cu uşurinţă peretele camerei.

De trei ori campion naţional
Secretul reuşitei sale: sute de ore de antrenament, tehnică şi voinţă de... zmeu. Povestea de succes a lui Flavius începe când acesta avea numai cinci ani, când un unchi de-al său s-a hotărât să îl înscrie la judo. „Aveam foarte multă energie, iar unchiul meu s-a gândit să o valorific într-o sală de antrenament. Aşa că m-a înscris la judo. Iar mie mi-a priit”, povesteşte Flavius. După şase ani de antrenamente, Flavius a participat la prima cometiţie, la Arad. „A fost ca o revelaţie pentru mine. Un concurs internaţional la care am obţinut medalia de aur. Iar de aici, medaliile au început să vină una după alta”, explică judoka hunedorean.
Un an mai târziu, Flavius îşi adjudeca titlul de campion naţional pe tatami-ul de la Arad. Au urmat apoi zeci de concursuri, în care a adunat în palmares zeci de medalii. La ora actuală, hunedoreanul are trei titluri de campion naţional la individual. Este considerat de antrenorul său, Dan Gârbovan, ca fiind un judoka cu mari şanse de titlu olimpic. De altfel, Flavius a fost cooptat în lotul olimpic şi în cel naţional. Viaţa lui se desfăşoară după un regim foarte strict şi implică sute de ore de antrenamente lunar.

Are centura neagră 1 DAN
„În 2007 am participat la Europenele de la Malta, unde am obţinut locul V. Mai am mult de muncit pentru a atinge performanţele luptătorilor din Rusia, Germania sau Franţa. Cu toate acestea, sper să fac o figură frumoasă în viitor. Îmi doresc să obţin un loc bun la campionatul naţional din acest an şi apoi la Europenele din Sofia”, spune luptătorul.
Acesta crede că principalele atuuri ale unui judoka sunt viteza de reacţie, tehnica şi inteligenţa de care dă dovadă în luptă. „Zmeul” din Hunedoara deţine centura neagră 1 DAN, se apropie de finalul clasei a XII-a şi este „curtat” de reprezentanţii clubului Dinamo şi de cei ai Politehnicii Iaşi. Nu s-a hotărât încă spre care dintre cele două cluburi îşi va îndrepta paşii în viitorul apropiat.

Întrebări şi răspunsuri

Există un  judoka pe care îl admiri în mod deosebit?
Da. Este vorba de japonezul Yayusuki Muneta. Fostul campion mondial la categoria 100 plus este un gigant care are o tehnică uluitoare. Este un judoka complex, care are tehnici de luptă atât de dreapta, cât şi pe stânga. Lucru rar printre sportivii de talia lui. Mi-ar face mare plăcere să-l cunosc. Cine ştie, poate voi avea ocazia, într-o viitoare competiţie, să îl văd în carne şi oase.

Ce face un judoka Flavius Smeu în timpul liber?
Este foarte greu de spus. Şi asta pentru că am foarte puţin timp liber. Atunci când nu am antrenamente la sala din Deva, mă antrenez cu lotul naţional la Oradea. Sunt într-o luptă contra cronometru cu timpul. Niciodată nu-mi ajunge şi mai am atâta de învăţat în acest sport, încât nu prea am timp liber. Abia reuşesc să mă mai uit la filme şi să ascult muzică.

Ce-i place
Lui Flavius îi place pescuitul. „Mă relaxează. Mai ales vara, când natura se prezintă în toată splendoarea ei. De asemenea, îmi place să ies cu prietenii în oraş şi să mă relaxez”, spune judoka.

Ce nu-i place
Uneori lui Flavius îi displace să fie cicălit de antrenor. „Sunt atent la ce spune şi accept critica, dar uneori parcă e prea mult. Şi atunci mă enervez”, spune Flavius.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite