Festivalul Narciselor, singura perioadă din an când turiştii pot culege bucheţele de flori sălbatice de la poalele Masivului Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Narciselor, care are loc în acest weekend la poalele masivului Retezat, oferă turiştilor posibilitatea de a culege câte un bucheţel din miile de flori sălbatice care au înflorit în zonă, fără să fie sancţionaţi de autorităţile locale, care protejează narcisele.

Poalele Masivului Retezat au fost inundate de mii de narcise. Florile sălbatice au înflorit între localităţile Sălaşu de Sus şi Nucşoara, iar, prin urmare, în zonă astăzi are loc Festivalul Narciselor.

Manifestrea reprezintă deja o tradiţie pentru locuitori, fiind singura perioadă din an când turiştii  pot culege bucheţele de narcise fără să fie sancţionaţi de autorităţile locale, care protejează florile.

Organizatorii festivalului au pregătit un spectacol folcloric, cunoscuţi interpreţi de muzică populară urmând să încânte publicul în faţa Primăriei din Sălaşu de Sus.

Ieri, în zonă a avut loc «Şezătoarea sălăşenilor», iar astăzi sărbătoarea continuă cu Festivalul Narciselor. Prin aceste acţiuni se doreşte promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi frumuseţilor naturale din Ţara Haţegului”, a declarat Ovidiu Bodean, preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat.  


Poiana plină cu narcise sălbatice, mai mici decât cele obişnuite, se întinde pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare, accesul fiind posibil cu maşina, pe un drum asfaltat, cu plecare din DN 66 Simeria - Petroşani.

Potrivit localnicilor, primele narcise ar fi fost aduse în Sălaşu de Sus de un cetăţean olandez, în anul 1900, florile adaptându-se foarte bine la condiţiile de mediu. Ulterior, acestea s-au răspândit între satele Sălaşu de Sus şi Nucşoara, aproape de poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite