Hunedoara: Fermierul care sparge criza cu 1.400 de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Fermierul care sparge criza cu 1.400 de porci
Hunedoara: Fermierul care sparge criza cu 1.400 de porci

Întreprinzătorul are „duşmani“ naturali politica agricolă a statului şi teama  exagerată a autorităţilor  de gripa porcină.

Ferma lui Adrian Stănescu de la Băreştii Haţegului este o redută economică inexpugnabilă în faţa crizei. CV-ul afacerii recomandă iniţiativa pentru un „succes story“ în orice vremuri: investiţie pe fonduri SAPARD de 400.000 de euro, tehnologie la nivel european şi peste,  1.400 de capete porcine în creştere, opt salariaţi şi o cerere intensă pe piaţă.  Lunar, ferma vinde către şase abatoare din ţară circa 400 de porci în viu.

Ultimul crescător de porci româneşti
Ferma hunedoreanului produce  o „specie“ pe cale de dispariţie: porcul românesc.  În judeţ mai supravieţuiesc doar doi crescători relevanţi de porci. „Ca producător agricol mijlociu, cel mai mult mă afectează lipsa de suport a statului. Criza nu mă afectează decât prin efectul creşterii duratei de rambursare a banilor pentru marfa livrată“, a spus întreprinzătorul. 
Elanul producţiei  se rupe din cauza inegalităţii de şansă, pe care ferma lui Adrian Stănescu o are în faţa concurenţei occidentale. 

„Contribuţiile primite de crescătorii de porci europeni sunt mai mari ca ale noastre cu efecte în preţul mai mic de desfacere a porcului din import. Fenomenul se va accentua în devafoarea fermierului român de la 1 ianuarie 2010 când statul va sista total subvenţia“, a explicat fermierul.
Ca şi crescător de porci, Adrian Stănescu este vizat şi de autorităţile sanitare. „Timp de o lună de zile, de la finele lunii august,  eu împreună cu toţi salariaţii mei ne-am început ziua de lucru la medicul de întreprindere. Teama de gripa porcină este exagerată după ce s-a anunţat clar că boala nu se transmite prin animal“, a mai spus hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite